VIDEO: Otkriveni Ajnštajnovi gravitacioni talasi

Naučnici su u Vašingtonu objavili zapanjujuće otkriće - da su otkriveni gravitacioni talasi, što je još jedan korak ka razumevanju gravitacije i svemira.

Naučnici su posmatrali "uvrtanje" prostora i vremena usled sudara dve crne rupe, udaljene više od milijardu svetlosnih godina od Zemlje.

Međunarodni tim naučnika tvrdi da ovo prvo detektovanje gravitacionih talasa otvara novu eru astronomije, preneo je BBC.

"Detektovali smo gravitacione talase", izjavio je na konferenciji za novinare u Vašingtonu Dejvid Rajc, direktor projekta koji je sproveo "LIGO Scientific Collaboration".

Reč je o eksperimentu vrednom milijardu dolara, koji još od 2002. godine, uz pomoć lasera, traga za fenomenom gravitacionih talasa.

Postojanje gravitacionih talasa, putujućih deformacija prostor-vreme, bila je jedna od ključnih pretpostavki u Opštoj teoriji relativiteta Alberta Ajnštajna, objavljenoj 1916. godine, ali do sada nikada nije potvrđeno njihovo postojanje.

Kip Torne, jedan od osnivača projekta LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) izjavio je da prostor-vreme u svemiru nije linearno i da sada imaju dokaze za to.

Profesor Karsten Dancman sa Instituta "Maks Plank" kazao je da je ovo otkriće najvažniji događaj još od otkrića Higsove čestice.

U kontekstu astročestične fizike, najvažnije predviđanje Opšte teorije relativiteta su gravitacioni talasi - nabori u prostor-vremenu koji se šire brzinom svetlosti. Oni nastaju u procesima koji uključuju intenzivno pomeranje velikih masa, kao što su kolaps središta zvezde pri eksploziji supernove, povezivanje središta dveju galaksija i stapanje neutronskih zvezda ili crnih rupa.

Gravitacioni talasi koji dođu do Zemlje izuzetno su slabi i njihova neposredna detekcija zahteva izuzetno osetljive detektore.

Trenutno najosjetljiviji detektor gravitacionih talasa je LIGO, koji se sastoji od dve opservatorije, međusobno udaljene 3.000 kilometara - jedne u Livingstonu, američka država Luizijana, a druge u Ričlandu, američka država Vašington.

Projekat LIGO započet je 1992. godine, a prva opažanja krenula su 2002. godine. Osim njega, postoje i drugi detektori gratacionih talasa: VIRGO (Italija), GEO 600 (Nemačka) i TAMA 300 (Japan), čija je izgradnja počela sredinom devedesetih godina prošlog veka.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).