Za najveće hakerske napade kriv 16-godišnjak

Najveći stručnjaci za IT bezbednost u SAD bili su ubeđeni da će brzo rešiti slučaj hakovanja naloga direktora CIA i DHS-a, a nakon višemesečne istrage šokirali su se kada su saznali ko stoji iza tih napada.

Tokom poslednjih meseci na udaru hakera našao se šef CIA, Ministarstvo bezbednosti, Bela kuća i FBI a hakeri su uspeli da se dokopaju brojnih mejlova i privatnih podataka sa servera. Ovi napadi su bili ne samo opasni po američke tajne službe, nego i velika sramota za CIA i FBI, zbog čega su se u istragu i potragu za hakerima uključili najveći stručnjaci za sajber bezbednost.

Međutim, prema informacijama CNN, istraga se odužila pa je tek nakon višemesečne potrage u Engleskoj uhapšena osoba za koju sumnjaju da stoji iza napada. Agenti su se šokirali kada su saznali da je reč o 16-godišnjem "štreberu" (u hakerskom svetu poznatiji kao "Cracka") koji je do sada fantastično skrivao tragove svog delovanja i navodno bio na čelu hakerske grupe nazvane "Crackas With Attitude" (CWA) koja je preuzela odgovornost za neke od tih napada.

Na stranici Motherboard tvrde da su u sredu razgovarali s ovim mladićem koji je pušten na uslovnu slobodu nakon što je u utorak proveo sedam sati u pritvoru i odbio da razgovara s istražiteljima, a iako su mu oduzeti svi elektronski uređaji, on je već u sredu uveče mogao da komunicira putem interneta.

"Nevin sam dok mi se ne dokaže krivica, pa nemam razloga za brigu", rekao je ovaj mladić čije ime nije objavljeno, a FBI i englesku policiju optužio je da mu "uništava život".

Hakeri iz CWA s kojima su novinari Motherboard razgovarali, kažu da ih hapšenje dva njihova člana (početkom nedelje policija je razgovarala s još jednim članom ove hakerske grupe) neće zaustaviti, već da će nastaviti s još jačim napadima. Takođe, oni sumnjaju da je Cracka uhapšen jer ga je neko odao, a zabrinuti su da bi policija uskoro i njima mogla da pokuca na vrata.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija