Rusi planiraju da uništavaju asteroide nuklearnim raketama

Ruski naučnici žele da unaprede svoje nuklearne projektile, kako bi ih prilagodili uništavanju asteroida koji prete da udare u Zemlju.

Iako njihov plan podseća na dešavanje u naučnofantastičnom filmu, Rusi žele da izmene svoje interkontinentalne balističke rakete tako da raznose kamenje iz svemira širine između 20 i pedeset metara.

Sabit Saitgaraje iz Biroa za dizajn raketa Makejev kaže da će projektile testirati na asteroidu 99942 Apofis, koji bi trebalo da prođe "opasno blizu" Zemlji 2036.

Ovo nije prvi put da taj stručnjak planira da uništi asteoride, jer je u tu svrhu planirao da koristi sovjetski balistički sistem nazvan "Satana".

Biro Makejev specijalizovan je za rakete dugog dometa još od 1947. a sredinom pedesetih pravio je balističke projektile za podmornice. Sada je usmeren na naučna istraživanja i razvoj čak i raketnih sistema za putovanja u svemir.

Autor: B92

  • Ruslje

    15.02.2016 20:33
    Ja sam zabezeknuto odusevljen ovom originalnom idejom kako postaviti nukes u svemir. Putljer je novi Staljin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija