Smartfon aplikacija može da "nanjuši" zemljotres

Istraživači sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji i kompanija Dojče Telekom razvili su novu aplikaciju koja koristi senzor pokreta smartfona za registrovanje zemljotresa, s ciljem potencijalnog spasavanja ljudskih života.

Aplikacija, pod nazivom "MyShake" beleži vreme i amplitude podrhtavanja tla i šalje podatke i lokaciju smartfona Berkelijevoj seizmološkoj laboratoriji na analizu. Što više ljudi bude koristilo aplikaciju, sistem će bolje raditi.

Cilj je da se stvori globalna seizmička mreža - odnosno kolektivni seizmograf - koji će upozoriti korisnike unapred o potresu koji stiže usled zemljotresa na udaljenoj destinaciji.

"U mnogim zemljama u razvoju koje su podložne zemljotresima, kao što su Nepal ili Peru, MyShake bi mogao da upozori potencijalno ugrožene ljude bar nekoliko dragocenih sekundi ranije i, u najboljem slučaju, da spasi živote", saopšteno je danas iz Dojče telekoma.

"Ove zemlje trenutno poseduju ili samo raštrkanu seizmičku mrežu na zemji ili sistem ranog upozoravanja, ili nemaju ništa od toga, ali imaju milione korisnika pametnih telefona", navodi se u saopštenju Dojče telekoma.

Iako je senzor pokreta na telefonu, ili brzinometar, manje osetljiv nego seizmografski uređaji na zemlji, on može da zabeleži potrese magnitude iznad pet stepeni na dubini do 10 kilometara, tako da bi rasprostranjen broj potencijalnih korisnika aplikacije nadoknadio manju osetljivost jednog telefona.

Procenjuje se da samo u Kaliforniji ima 16 miliona korisnika pametnih telefona i oko 1,0 milijarde širom sveta. MyShake se može besplatno skinuti sa Google Playa, a u planu je i da se nađe u ponudi iPhone App.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija