Astronauti se nakon 340 dana u svemiru vratili na Zemlju

Američki astronaut Skot Keli i njegov ruski kolega Mihail Kornjenko udahnuli su svež vazduh po prvi put nakon godinu dana, kada su se rano jutros spustili na Zemlju posle boravka u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Oni su napustili Međunarodnu svemirsku stanicu posle rekordnog boravka od 340 dana čiji je cilj bio da se pripreme za buduću misiju na Marsu. Kapsula sa astronautima uspešno je sletela u blizini grada Žeskazgan u Kazahstanu.

Osim Kelija i Kornijenka, vratio se i treći član posade Ekspedicije 46 - ruski kosmonaut Sergej Volkov, koji je u orbiti proveo 182 dana.

Nakon što se sprovedu opsežne medicinske provere, ruski članovi posade odleteće u Star Siti (Zvezdani Grad) u blizini Moskve na debrifing i rehabilitaciju, dok će Keli nastaviti svoje putovanje ka SAD.

Najduže u svemiru boravio je Rus Valerij Poljakov, koji je ostao 437 dana, ili 14 meseci, na bivšoj ruskoj svemirskoj stanici Mir 1994. i 1995. godine. Međunarodna svemirska stanica teška je 400 tone i velika je kao fudbalski teren, a počela je da radi 1998. Životni prostor je jednak prostoru "boinga 747". Ona se nalazi na 370 kilometara iznad Zemlje koju okružuje 16 puta dnevno brzinom od 28.000 kilometara na sat. Posada od šest astronauta se rotira svakih šest meseci.

Autor: Agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).