Kako je Internet stigao u Jugoslaviju?

Pre 20 godina, grupa stručnjaka Računarskog centra Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa tadašnjim provajderom "Telefonija", povezala je akademsku mrežu na Internet.
Internet je u tadašnju SR Jugoslaviju stigao 26. februara 1996. godine, a njegovo uvođenje bilo je obavljano u tajnosti. Jedan od glavnih organizatora i odgovornih za uvođenje interneta u Srbiju bio je profesor Zoran Jovanović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koji je rekao da je ideja bila dovođenje novih tehnologija u Srbiju.
 
Kako kaže, oko 1990. godine imali smo samo jednu vezu sa svetskom mrežom, koja je bila realizovana putem "i-mejl" servisa u Republičkom zavodu za statistiku. Ona je bila prekinuta, a nekoliko godina kasnije, napravljena je izolovana akademska mreža.
 
- Oko 1993. godine, napravili smo mrežu koja je bila akademska i izolovana od svetske mreže, i imala je samo jednu mogućnost povezivanja sa svetskom mrežom, putem "i-mejla". To je realizovala ekipa sa FON-a, koju je vodio profesor Božidar Radenković – kaže Jovanović.
 
On je dodao da je FON slao i primao inostrane "i-mejlove" koje je distribuirao akademskoj mreži. Takođe, tada nije postojao nijedan drugi internet servis osim "i-mejla" i "sve je bilo dosta skupo". Tek 26. februara 1996, Srbija se uspešno povezala na Internet.
 
- Pre 20 godina, putem "Telefonije" smo uspostavili direktnu satelitsku vezu između naše akademske mreže i norveškog provajdera i odjednom su bili otvoreni svi servisi ka svetskoj mreži. Primer za ovo je "web", koji je nakon ostvarenja veze postao dostupan - priča Jovanović za "Blic". Kako je rekao, tada su svi internet servisi bili dostupni jedino akademskoj mreži i samo pojedinci su mogli da ih koriste, ali je ovo bio "revolucionarni napredak".
 
Interesantno je da je povezivanje na Internet proteklo u tajnosti i da tadašnji državni vrh nije bio upućen u to da smo se priključili svetskoj mreži.
 
- To se desilo u tajnosti zbog toga što zakonska regulativa nije bila sasvim jasna u vezi toga da li su potrebne posebne dozvole za međunarodne veze tog tipa. Univerzitet u Beogradu je preuzeo inicijativu i odgovornost da se poveže bez političkih odluka. U to vreme, bio je presedan što je to bilo apolitizovano – kaže direktor Računarskog centra Univerziteta u Beogradu, Slavko Gajin.
 
Autor: Blic
  • Radojica

    03.03.2016 13:08
    BG
    Treba uzeti u obzir da je jeseni 1992-e pa do kraja januara 1996 SRJ bila pod medjunarodnim sankcijama. Spoljni zid sankcija je skinut posle potpisivanja dejtonskog sporazuma polovinom januara 1996-e. Koliko se secam, izlazal u svet je realizovan preko Norveske...
  • Jugosloven

    02.03.2016 19:29
    Sreća da nisu pitali vlast, jer d ajesu ni danas ne bismo imali internet
  • Elektronicar

    02.03.2016 18:33
    Mislim da se to desilo mnogo ranije na elektrotehnickom faksu u NS ali dobro sada je to trend da se srbija pise velikim slovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija