Kako je najjeftiniji telefon na svetu doživeo fijasko pre početka proizvodnje

Mobilni telefon "Freedom 251" trebalo je da postane simbol indijske tehničke superiornosti.

No "tehničko čudo za tri dolara" postalo je simbol svega što ne valja u toj zemlji.

"Freedom 251" dobro se uklapao u kampanju indijske vlade sa premijerom Narendom Modijem na čelu. Kampanja "Made in India" trebalo je da pokaže da je ta zemlja u stanju da ostvaruje male tehničke revolucije.

Međutim, slučaj pametnog telefona za narodne mase "Freedom 251" još je jednom pokazao sve boljke indijskog društva. Stručnjacima je od početka bila sumnjiva najava po kojoj mobilni telefon sa najnovijim Android sistemom može da se proizvodi za 201 rupiju ili za oko 3,3 evra.

Vladi je priča o mobilnom telefonu dostupnom svim slojevima, što bi omogućilo digitalnu revoluciju i otkrivanje novih talenata u toj mnogoljudnoj zemlji, zvučala kao san. Za to je pronađen i odgovarajući partner – "Ringing Bells", firma koju je jedan poslanik u parlamentu svrstao među "preduzetničke projekte" nastale na "sistemu piramide", dakle među firme kojima je jedina svrha da izvuku novac od ulagača.

Ubrzo se pokazalo da, do tada potpuno nepoznata firma osnovana prošle jeseni, nema ni kapaciteta, ni sposobnosti da proizvede obećanih 500.000 mobilnih telefona mesečno. Firma koja nikada do sada nije proizvodila mobilne telefone, obećala je da će podići pet pogona širom Indije. Vladajućima iz BJP to nije bilo sumnjivo, što pokazuje i činjenica da su se donedavno rado slikali na svim promotivnim događajima "Ringing Bellsa".

Ali onda je stiglo došlo otrežnjenje. Internet-stranica "Ringing Bellsa" pala je već nakon samog otvaranja i početka primanja narudžbina. Pravi debakl usledio je, međutim, nakon što se otkrilo da su prototipovi "Freedom 251" u stvari loše prefarbani i kamuflirani kineski mobilni telefoni "Adcom Ikon 4".

"Logo je loše skriven belom bojom i indijskom zastavom", piše internet-portal Ibnlive. "Ringing Bells" je objasnio da se u stvari ne radi o njihovom mobilnom telefonu, već samo kako bi on "mogao da izgleda". To je ujedno bio i šamar indijskom nacionalnom ponosu jer Indija u Kini vidi glavnog suparnika u borbi za digitalnu supersilu istoka.

I ostaje pitanje kako "Ringing Bells" namerava da postigne cenu mobilnih telefona petnaestak puta nižu od one po kojoj se, ionako već jeftini "Ikon 4" prodaje u Indiji.

Na kraju je morala da reaguje i sama struka. Udruženje indijskih mobilnih komunikacija (ICA) napisalo je pismo ministru telekomunikacija u kojem se političari upozoravaju na katastrofu zvanu "Freedom 251".

Međutim, čini se da je upozorenje stiglo suviše kasno.

Autor: Dojče vele

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija