Korisnici Apple-a moraju da otkupe sopstvene fajlove od hakera

Po prvi put Apple korisnici nalaze se na meti hakera koji su kreirali virus pomoću koga mogu da zaključaju sve fajlove na Mac računarima i za njih traže otkupninu.

Hakeri su razvili virus "KeRanger" kojim mogu da zaraze mnoge Mac kompjutere. Kada ovaj virus uđe u Mac kompjuter automatski zaključa sve fajlove i korisnici ne mogu da im pristupe sve dok ne plate otkupninu u iznosu jednog bitkoina što je oko 280 funti.

Korisnici su nehotice downloadovali ovaj malware kada su pokušali da instaliraju popularni softver koji se zove Transmission, a koji se koristi za prebacivanje podataka na BitTorrent. Kada se nađe u kompjuteru, "KeRanger" se pritaji na tri dana, a zatim sva dokumenta, fotografije, video snimke i druge važne fajlove učini nedostupnim korisnicima sve dok ne plate otkupninu.

Sajber eksperti misle da je virus uploadovan na Transmission sajt u petak, što znači da na zaražene uređaje Apple korisnika danas može da stigne zahtev za otkupninu.

To mogu da izbegnu jedino ako odmah instaliraju ažuriranu verziju Transmission softvera.

Odmah nakon ovih dešavanja oglasio se i portparol Applea i rekao da su preduzeli sve mere kako bi sprečili dalje širenje virusa.

Autor: B92

  • Hm

    07.03.2016 15:02
    Jedan bitkon da je 280 funti? Hm...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija