Guglov program pobedio šampiona u igri go

Guglov (Google) program Alfago (AlphaGo) pobedio je južnokorejskog šampiona u igri go Lija Sedola u prvom od pet predviđenih mečeva.
Pobeda Alfagoa u staroj kineskoj igri je novi napredak veštačke inteligencije, pošto je program savladao jednu od najsloženijih i najkompleksnijih igara koje postoje. Komentatori koji su pratili duel kažu da je meč bio neizvestan do samog kraja, kao i da su i Alfago i Li grešili.
 
Lijev poraz bio je iznenađenje za mnoge Južnokoreance i ljubitelje igre go. Tridesettrogodišnji šampion je pre dve nedelje bio uveren da će odneti ubedljivu pobedu, mada je dan pre meča bio manje optimističan. Li je rekao da je strategija Alfagoa bila odlična i da je bio iznenađen nekonvencionalnim potezima koje čovek nikada ne bi odigrao. 
 
Južnokorejski majstor goa Ju Čang Hjuk je rekao da je poraz šampiona od kompjuterskog programa bio šok. "Uopšte nije igrao kao čovek", rekao je stručnjak za go Kim Sung Rjong. Stotine hiljada ljudi pratile su duel na televiziji i Jutjubu.
 
Aj-Bi-Emov (IBM) računar Dip blu (Deep Blue) 1997. prvi put je pobedio šahovskog šampiona Garija Kasparov čime je go ostao jedina igra u kojoj kompjuteri nisu bolji. Vrhunski igrači goa oslanjaju se na intuiciju kada biraju neku od ogromnog broja pozicija na tabli, zbog čega je veštačka inteligencija bila u teškom položaju.
 
Stručnjaci za veštačku inteligenciju su predviđali da će biti potrebno makar deset godina da kompjuteri pobede šampione u gou, ali se to promenilo kada je Alfago prošle godine savladao evropskog šampiona u toj igri. Go je igra za koju kažu da je nastala dve hiljade godina pre nove ere u Kini. Igrači sa belim i crnim žetonima nastoje da zauzmu što veću teritoriju na površini koja ima 361 polje, uz bezbroj mogućih kombinacija.
 
Autor: Beta
  • HaHa

    10.03.2016 17:33
    "Ajk-Bi-Emov (IBM) računar...". Jadni Ajk nije ni znao da na ovim prostorima znaju za njegov računar!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija