Naučnici na tragu rešavanja zagonetke "magičnih ostrva" na Titanu

Naučnici smatraju da su konačno na tragu otkrića zagonetke "magičnih ostrva" koja se stvaraju na površini Saturnovog meseca Titana.
Takvo razmišljanje usledilo je posle osam godina proučavanja snimaka koje je poslala sonda Kasini. 
 
Saturnov mesec Titan je najveći mesec ovog gasnog diva od planete, a sonda Kasini već 12 godina kruži oko njega i šalje podatke koji su od nemerljive važnosti za nauku. 
 
Naučnici angažovani za rad na sondi Kasini kažu da su svetli oblici ili "magična ostrva" fenomen koji se menja zajedno sa vremenom, te su zaključili da su posvetljenja posledica ili talasa ili čvrstih materija na površini ili ispod nje, možda čak i mehurića. 
 
Objašnjenje agencije NASA glasi da su talasi najverovatnija opcija jer smatraju da plime i oseke ne bi mogle da uzrokuju takvu pojavu. 
 
Titan se smatra jednim od tri tela u Sunčevom sistemu koji poseduje vodu na i ispod svoje površine. Za razliku od svojih komšija, meseca Evrope i Enklada, koji verovatno ispod svojih zaleđenih površina kriju vodu, Titan je prekriven okeanima tečnog metana.
 
Autor: Agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).