FOTO: U prodaji ekskluzivna serija telefona sa likom Putina

U čast druge godišnjice vraćanja Krima u sastav Rusije, italijanska juvelirska kuća "Kavijar" pustila je u prodaju limitiranu seriju mobilnih telefona Caviar Supremo Putin Crimea Edition, sa likom predsednika države Vladimira Putina, kartom Rusije i sloganima Rusa o jedinstvu zemlje.
"Poseban dan u savremenoj istoriji Rusije je 18. mart — dan ujedinjenja ili, pravilnije rečeno, povratka Krima u sastav Ruske Federacije — datum koji nas podseća na fer, časni i legitimni izbor koji su napravili žitelji krimskog poluostrva", naveo je proizvođač na svom sajtu. 
 
Modeli ovog telefona imaju isti dizajn, a razlikuju se samo po boji — luksuzni "ajfon" je napravljen u dve varijacije — zlatnoj i platinastozlatnoj. 
 
 
Osim lika predsednika Rusije i mape zemlje, koja uključuje i poluostrvo Krim, na centralnom delu poleđine telefona ispisana je fraza — "Krim je u srcima ljudi", koja je uzeta iz govora Vladimira Putina od 18. marta 2014. godine, kada se u glavnoj dvorani Kremlja obratio članovima oba doma ruskog Parlamenta i ruskoj političkoj i kulturnoj eliti. 
 
"Vladimir Putin je 18. marta 2014. godine potpisao Sporazum o prisjedinjenju Krima teritoriji Ruske Federacije. Ta epizoda ima ogroman značaj u savremenoj istoriji Rusije, ona svedoči o snazi, volji i jedinstvu naroda, a takođe i o principijelnosti i nezavisnosti države koja štiti interese svojih građana. Prema rezultatima referenduma, 96,77 odsto stanovnika Krima glasalo je za ujedinjenje sa Rusijom. Predsednik je ispunio volju tih ljudi", objasnili su svoj izbor italijanski juveliri. 
 
Posebna pažnja posvećena je jedinstvenoj pozadini kompozicije, koja je dizajnirana specijalno za ovaj model, a sastoji se od slogana i parola Rusa, koji su izražavali svoju građansku poziciju. "Za domovinu", "Ruska zemlja", "Krimljani, mi smo sa vama" — samo su neki od ugraviranih natpisa. 
 
 
Cena ovog luksuznog telefona varira od 199 do 204 hiljade rubalja (od oko 2.500 do oko 2.600 evra), u zavisnosti od veličine memorije. 
 
Svaka verzija modela je proizvedena u ograničenoj seriji od 99 primeraka. Zajedno sa novim telefonom, "Kavijar" je predstavio i video-spot, u kojem je prikazana i istorija Krima, od Krimskog rata (1853—1856), pa sve do "grandioznog povratka" u sastav Ruske Federacije. 
 
Žitelji ovog poluostrva su juče, 16. marta, obeležili dvogodišnjicu referenduma na kome je voljom naroda odlučeno da se Krim i Sevastopolj vrate u sastav Rusije, nakon što je sovjetski lider Nikita Hruščov 1954. godine poklonio Krim Ukrajini. 
 
Kijev je odbio da prizna ujedinjenje Krima sa Rusijom i smatra poluostrvo okupiranom teritorijom, a Zapad je Moskvi i Krimu uveo sankcije zbog aneksije poluostrva. 
 
Inače, brend "Kavijar" osnovao je italijanski juvelir Džakometi, koji je naslednik porodične juvelirske kuće "Perla Pena", sa tradicijom dugom više od vek i po. Ova juvelirska kuća je ranije saopštila da svoje kolekcije posvećuje samo velikim i značajnim događajima i ličnostima — odlučnim ljudima, jakog karaktera, koji su sposobni da promene svet i koji su se upisali u istoriju. 
 
Ona je ranije plasirala nekoliko predsedničkih kolekcija u čast ruskog lidera Vladimira Putina, a takođe je imala i nesvakidašnju kolekciju telefona i satova "Forca" (snaga), posvećenu svima koji su štitili i štite Rusiju — ruskoj armiji, ruskim Vazdušno-desantim jedinicama, FSB-u i ruskim kosmonautima.
 
Autor: Nezavisne novine
  • novosadjan

    17.03.2016 15:10
    ajde rusofili kupujte nije bitno kolko kosta. kicerica zesce
  • Cena - prava sitnica

    17.03.2016 13:50
    U jeku sankcija prema Rusiji, italijanska kompanija želi da zaradi na patriotizmu i dvogodišnjici odvajnja Krima. Tu sagledavamo svu dvoličnost društvo za koga kažemo da "nema alternative".
    Ali, para na paru ide, i kao što kaže u Bibliji "sačuvaš li taj jedan, ja ću ti dati još dva", ili nam je tako bar prevedeno, oni koji daju 2400 eursona, za dogledno vreme će moći da prodaju taj svoj preostali za bar nekoliko hiljada, a moguće je i milion evra. Jer, od 99 neće ostati mnogo, a politička situacija će u to vreme sigurno biti drugačija, a možda će većina sveta plaćati u rubljama.
    Tako da će preostali primerci biti traženi od kolekcionara. Jednako kao što sada imate mali broj IBM računara iz 90-tih, koji nisu samleveni. Mogli su da naparve i drvene modele ovih telefona, za nas Srbe rusofile.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija