Naučnici napravili providno drvo

Verovali ili ne, od sada postoji i "providno drvo".

Nakon destina godina rada naučnici sa KTH Kraljevskog Instituta za Tehnologiju u Stokholmu napokon su uspeli da stvore "transparetno drvo", materijal napravljen od pravog drveta koji je providan. Ako njegova proizvodnja i upotreba masovno zaživi, napraviće pravu revolucuju u arhitekturi kao i u solarnoj tehnologiji.

Prema rečima istraživača, providno drvo je jeftin, obnovljivi izvor, koji može pomoći u smanjenju troškova unutrašnjeg osvetljenja domova i prostorija a može se koristiti i za solarne ćelije-prozore. Takođe se može koristiti za pravljenje "privatnog" prozora koji omogućava svetlost a štiti od pogleda drugih.

Zanimljivo je da koncept "providnog drveta" nije nov, ali ovo je prvi put u istoriji da su naučnici napravili pravi proboj sa materijalom koji zaista može biti upotrebljen za masovnu proizvodnju.

Kako bi kreirali novi materijal, naučnici su počeli sa uzorcima komercijalnog balsa drveta pa su koristili hemijski proces za uklanjanje lignina, strukturalnog polimera koji je prisutan u ćelijskim zidovima biljaka. Inače, lignin je odgovoran za blokiranje 80 do 95 odsto svetlosti koja prolazi kroz drvo. Uklanjanjem lignina dobijen je lep beli komad drveta, a da bi postalo providno, istraživači su morali da dodaju akril, ili pleksiglas, u samo drvo. Tako je materijal koji su napravili postao proziran, s tim da je novi materijal dva puta čvršće od plastike.

Istraživači sada traže načine da povećaju prozirnost ovog novog materijala, ali i načina kako da povećaju njegovu proizvodnju. Takođe, isprobavaće različite vrste drveta.

Autor: 021

  • Gox

    06.04.2016 10:35
    Bravo za nauku.
  • Nova vremena

    06.04.2016 09:48
    Konačno će se od šume moći videti drvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija