Hakeri žele sve vaše podatke

Hakeri ne žele samo vaše kreditne kartice, sada žele i da otkriju način vašeg života.

Lični podaci poput imena ljubimca ili detalji koji se odnose na dnevnu rutinu korisnika interneta su upravo oni podaci kojih hakeri žele da se domognu, upozoravaju stručnjaci.

Razne vrste ličnih podataka sve su traženije kako bi hakeri što lakše izveli prevaru ili počeli da ucenjuju žrtve.

"Ako imate ime osobe, broj njene kreditne kartice i bilo kakvu ličnu informaciju o njoj, poput imena supružnika, ljubimca... bilo šta što bi moglo da pomogne u odgonetanju šifre – možete doći do gotovo svega što želite", kaže Apolin Egepers, vodeći analitičar za sajber rizike i sajber sigurnost u kompaniji CybelAngel.

Iz tog razloga, u poslednje vreme među hakerima 'cveta' razmena ličnih podataka koji se mogu koristititi za sve moguće vrste prevara. Osim na obične korisnike, napadi mogu biti vršeni i na razne kompanije, pa i same države, dodaje Egepers.

Oni koji učestvuju u ovim kriminalnim radnjama s godinama su sve profesionalniji, a broj objavljenih ličnih podataka koje je moguće zloupotrebiti sve više raste.

"Danas, kada uživamo u blagodetima hiper-povezanosti, takođe moramo biti svesni svih mogućih rizika koje ona donosi. Svi ti podaci sa nedovoljno čuvanih uređaja – mesto rođenja, grad u kojem živite, fakultet koji ste završili, vaša dnevna rutina, pa i stvari koje se nalaze u vašem posedu - sve te naizgled nebitne informacije mogu poslužiti sajber kriminalcima da izvrše krađu ili neku drugu malicioznu nameru", upozorava doktor Skot Mekvikar, generalni menadžer kompanije BAE Systems Applied Intelligence.

Autor: zdnet.com

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija