Teleskop vredan milion evra instaliran na Vidojevici

U Astronomskoj stanici na planini Vidojevica, kod Prokuplja, instaliran je najsavremeniji i jedan od najvećih teleskopa na prostoru jugoistočne Evrope, koji je dobio ime po našem čuvenom naučniku Milutinu Milankoviću.
Astronomsku stanicu sutra će posetiti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.
 
Novi teleskop, prečnika 1,4 metra, dvostruko je veći od onih sa kojima su do sada radili srpski astronomi, a Astronomska stanica na Vidojevici njegovim instaliranjem postala je jedna od najsavremenijih naučnih stanica te vrste u Evropi.
 
Vrednost teleskopa je milion evra, a novac su obezbedile Evropska komisija za istraživanja i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 
Teleskop je instaliran na Vidojevici jer je, kako se navodi, nebo najtamnije i najpovoljnije za astronomska posmatranja u Srbiji, a vidljivost je na nivou najboljih posmatračkih mesta na Zemlji, poput Čilea. 
 
Početak rada teleskopa "Milutin Milanković" označava početak nove epohe rada Astronomske opservatorije, gde će posmatranja astronomskih objekata biti sve značajnija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).