Naučnici završili simulaciju života na Marsu

Šest naučnika završilo je na Havajima misiju simulacije života na Marsu, pošto su godinu dana živeli izolovani u jednoj kupoli na planini.

Celu godinu naučnici su na planini Mauna Loa mogli da izađu iz kupole samo u svemirskim odelima.

Član posade iz Francuske Siprijen Verse rekao je da simulacija na Havajima pokazuje da misija na Marsu može da uspe. "Ja mogu da vam iznesem moj lični utisak da je realna misija na Mars u bliskoj budućnosti. Mislim da se tehničke i psihološke prepreke mogu prevazići", rekao je Verse.

Kristijana Hinike, članica posade iz Nemačke, rekla je da su naučnici uspeli da pronađu vodu u suvoj klimi. "Možete dobiti vodu iz zemlje koja je naizgled suva. To bi radili na Marsu i rezultat je da je moguće dobiti vodu na Marsu iz malog staklenika", rekla je ona.

Kim Binsted, glavna istražiteljka u "Hawaii Space Exploration Analog and Simulation" (HI-SEAS), rekla je da se naučnici raduju povratku i svežim namirnicama koje nisu mogli da jedu u kupoli tokom simulacije misije.

NASA je finansirala to istraživanje Univerziteta na Havajima. Binstedova je rekla da je simulacija na Havajima druga po dužini posle slične misije u Rusiji koja je trajala 520 dana.


 

Teme

NAUKA

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija