Kina sutra lansira posadu u svemir na mesec dana

Kina će sutra lansirati svemirsku misiju sa ljudskom posadom, što je jedan od koraka zvaničnog Pekinga ka uspostavljanju kineske svemirske stanice.

Astronauti Đing Haipeng i Čen Dong će se sutra nalaziti u kosmičkom broju "Šenžu-11" kad on bude lansiran sa kosmodroma Điukvan u pustinji Gobi.

Oni bi trebalo da stignu u kinesku kosmičku laboratoriju Tjangong-2 za dva dana i da u njoj ostanu 30 dana, pre nego što se vrate na Zemlju.

Đing, 50-godišnji astronaut koji je već dvaput boravio u svemiru, biće komandant leta do laboratorije, koja je lansirana u septembru.

On i Čen će tokom boravka u svemiru vršiti istraživačke projekte u vezi sa popravkom opreme u svemiru, vazduhoplovnom medicinom, kosmičkom fizikom i biologijom, atomskim časovnicima i istraživanjem solarnih oluja.

Zvanični Peking ulaže milijarde dolara u svoj kosmički program, u nastojanju da uhvati korak sa SAD i Evropom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija