Šveđani zabranili letove dronova opremljenih kamerama

Sud u Švedskoj je zabranio korišćenje dronova opremljenih kamerama jer ih smatra "nadzornim kamerama".

Vrhovni administrativni sud u Švedskoj zabranio je letove dronova s kamerama, a to znači da će njihovim vlasnicima biti potrebna posebna dozvola za koju će biti neophodan dokaz da će se koristiti za sprečavanje kriminala ili nesreća.

Ova sudska odluka je rezultovala negodovanjem vlasnika dronova, a industrijska grupa UAS Sweden smatra da se na ovaj način "ubija" švedsko tržište dronova. Novi zakon se kosi s postojećim zakonima, jer je u Švedskoj dozvoljeno fotografisanje u javnosti. Novinari nisu izuzetak kada je reč o dronovima s kamerama, iako im drugi zakoni dozvoljavaju fotografisanje i snimanje.

Jedina uteha vlasnicima dronova je to što će se zakon teško primenjivati. Okružni administrativni odbori su zaduženi da prekršaje prijavljuju policiji, što će biti teško ukoliko ne bude dokaza da dron u letu ima kameru. Zakon je doveden u pitanje i zbog toga što je amaterima vrlo lako ignorisati ovu sudsku odluku.

Međutim, zakon će, prema svemu sudeći, najviše štetiti profesionalcima, novinarima i snimateljima filmova. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija