Naučnici slušaju kako trava raste

U načelu, kad se za nekog kaže da "čuje kako raste trava", to obično znači da on ima odličan sluh i da ponekad tako čuje i neke stvari koje uopšte ne postoje.

Ali vlati trave, a kukuruz zapravo spada u trave, u stvari zaista "pucketaju" dok rastu.

"Verujemo da rast biljke prouzrokuje milione minijaturnih lomova vlakana, a ti lomovi navode biljku da popravlja te lomove", objašnjava Daglas Kuk sa Univerziteta Njujork.

Američki naučnici imali su veoma dobar razlog da postave minijaturne mikrofone na stabljike kukuruza: želeli su bolje da razumeju proces rasta kako bi našli način da spreče da vetar ne polomi stabljike kukuruza. A takva olujna nevremena u ovo doba klimatskih promena sve češće uništavaju delove zasada u područjima SAD gde se kukuruz tradicionalno uzgaja.

Kukuruz je tamo jedna od najvažnijih žitarica i godišnje se ubere oko 350 miliona tona. Ali zbog oluja se redovno gube ogromne količine kukuruza. Upravo tim mikrofonima utvrdili su da je stabilnost stabljike naravno poremećena minijaturnim lomovima u vlaknima koje onda možemo da slušamo, ali da ti lomovi jednostavno ne mogu da se izbegnu, pogotovo u periodu kada kukuruz brzo raste.

To je jednostavno proces rasta vlati trave – i to bi u suštini i nama moglo da bude poznato. I čovek će tokom vežbanja i neuobičajenih mišićnih aktivnosti lako da oseti bol u mišićima. Taj bol u ljudskim mišićima zapravo prouzrokuje lom mišićnih mikrovlakana u sarkomerima, a upravo ti lomovi dovode do rasta "novih mišića".

Naučnici su tako ustanovili šta jedino može da pomogne da vetar ne polegne urod: mi imamo kosti, a kod kukuruza je presudno lišće koje daje stabilnost stabljici. Zato se traži sorta kukuruza sa snažnijim i tvrđim lišćem koje će pomoći protiv olujnih vetrova.

Teme

trava

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija