Napravljen papir na kojem može da se štampa do 40 puta

Globalizacija i modernizacija neizbežno utiču na životnu sredinu. Međutim, otkriće novog tipa papira bi značajno moglo da smanji papirni otpad.

Činjenica je da ovih dana šaljemo imejlove umesto pisma, više čitamo e-knjige i svoje misli objavljujemo na Fejsbuku umesto da ih zapisujemo. Međutim, ukoliko mislite da su papir i mastilo zastareli, varate se.

Prema Paper Life Cycle, proizvodnja papira još uvek raste 2,8 procenta svake godine, a Agencija za zaštitu životne sredine kaže da je u 2013. godini, količina papira koja je bila reciklirana iznosila 125 kilograma po osobi u SAD-u.

Jasno je da je papir još uvek važan iako većina završava na deponijama ili u centrima za reciklažu.

Kako bi smanjili traćenje papira i njegovo pretvaranje u otpad, naučnici Ting Vang, Dairong Čen i njihove kolege su osmislili niskobudžetni, netoksični materijal koji može da bude štampan i brisan i do 40 puta pre nego što se zabeleži pad kvaliteta, piše u radu koji je objavljen u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces.

Sam materijal predstavlja kombinaciju volfram trioksida i polivinilpirolidona. Izlaganjem materijala UV zracima najmanje 30 sekundi, možete da ga pretvorite iz belog u tamnoplavi.

Kada se izjednači matrica s papirom, možete da štampate reči i slike. Bez ikakvih smetnji, proizvod štampanja će ostati dan ili dva pre nego što nestane, a ukoliko želite da potraje duže, možete da dodate malu količinu hemikalije poliakrilonitril, koji će poboljšati njegovu snagu na deset dana. S druge strane, ukoliko želite da nestane što pre, samo dodajte toplotu na 30 minuta.

Ko zna, možda će štampači u budućnosti moći da se oslone na UV zračenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).