Mozak astronauta se menja tokom boravka u svemiru

Naučnici su otkrili da mozak astronauta menja oblik tokom leta u svemiru.
Na osnovu MRI skenera koji su urađeni na astronautima koji su proveli određeno vreme na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), otkriveno je smanjenje sive mase u određenim regijama mozga, dok se u nekim drugim delovima povećala siva masa. Ovo istraživanje moglo bi da pomogne u lečenju drugih stanja koja pogađaju mozak, za lečenje ljudi koji provode mnogo vremena u krevetu, a boluju od hidrocefalusa. 
 
Istraživanje je obavljeno na Univerzitetu Mičigen, a analizirani su snimci 12 astronauta koji su proveli dve nedelje u svemiru kao deo posade na brodu, te još 14 osoba koje su provele šest meseci na ISS-u. Obe grupe su imale povećanje ili smanjenje sive materije u mozgu, ali promene su bile značajnije kod astronauta koji su proveli više vremena u svemiru.
 
Povećanje sive mase najčešće je beleženo kod centra za pokrete i senzora za informacije koje stižu iz nogu. Povećanje nastaje kao posledica rada mozga na tome da prilagodi kretanje u mikrogravitaciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija