Facebook planira da potpuno ukine prijavljivanje lozinkom

Facebook je, tokom svoje godišnje konferencije za razvojne programere - F8, predstavio servis koji se smatra prelaznim rešenjem koje će vremenom omogućiti potpuno uklanjanje lozinki.
Facebook planira da potpuno ukine prijavljivanje lozinkom
Foto: 021

Servis Delegated Account Recovery, trenutno u zatvorenoj beta fazi razvoja, osmišljen je da bi omogućio zamenu lozinke za pristup raznim servisima onlajn korisničkim imenom i lozinkom koje koristite za pristup Facebooku. Tačnije, Facebook bi trebalo da zameni imejl i telefonski broj prilikom potvrđivanja identiteta dvostepenom proverom.

U Facebooku su uvereni da je takav pristup sigurniji od resetovanja lozinke imejlom i stabilniji od korišćenja telefonskog broja, kao i da je pogodan za ljude koji tek počinju da koriste internet i imaju korisnički nalog na Facebooku, ali ne i imejl adresu ili broj telefona.

Kako neko može da se registruje na Facebook-u bez imejla ili broja telefona, nisu otkrili.

Delegated Account Recovery bi tako mogao da zna kad ga koristite za pristup e-bankarstvu, ali ne bi preuzimao podatke vezane uz vaš bankovni račun.

Da bi se smanjila mogućnost zloupotrebe, biće postavljene mere zaštite poput ograničenja broja servisa kojima možete da obnovite pristup odjednom, kao i alarmi u slučaju sumnjivih aktivnosti.

Razvojni programeri trenutno moraju da se prijave kako bi mogli da koriste novi alat, ali u Facebooku planiraju da to bude softver otvorenog koda. Facebookovo rešenje je tek jedno u nizu nastojanja da se uklone lozinke u radu sa kompjuterima i pametnim telefonima, kojima trenutno dominiraju biometrijska rešenja poput otiska prsta, skeniranja rožnjače i prepoznavanja lica.

  • CIA snajka

    24.04.2017 10:37
    A Nenad iz Novog Sada je od izuzetnog znacaja za ovu planetu i covecanstvo, pa tako i za nas CIU, i zato cemo pratiti svaki njegov korak, svaku njegovu objavu sta je danas jeo, kakav je bio rostilj juce na vikendici, kako je kakio, da je juce izasao i popio tri piva, fantasticne mudrosti u statusima "opet ponedeljak", uzbudljive slike sa njegovog poslednjeg letovanja u Pefkohoriju, 246 slika njegove novorodjene bebe i slicne subverzivne aktivnosti koje bi mogle ozbiljno da ugroze poredak i stabilnost sveta.
  • Nenad

    24.04.2017 09:25
    Svaka ovca ima vunu
    "Facebookovo rešenje je tek jedno u nizu nastojanja da se uklone lozinke u radu sa kompjuterima i pametnim telefonima, kojima trenutno dominiraju biometrijska rešenja poput otiska prsta, skeniranja rožnjače i prepoznavanja lica."
    -

    Dodje Baja nakon toga iz CIA i kaze"Sve face,otisci prstiju i roznjace korisnika FB su nase vlasnistvo,to jest servis FB".
    I to je to dragi moji.Prijatno dopisivanje.Drugim recima nema potreba da Vas policija prati.Sve sto treba policiji da zahtev administratorima FB i nadju Vas gde god da ste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija