Twitter plaća hakeru da pronalazi bagove

Postoji legalan način da se hakuju veb sajtovi kompanija, čak i da se za to uzme novac, piše BBC, navodeći primer Džejka Dejvisa, koji sada radi kao stručnjak za sajber bezbednost.
Twitter plaća hakeru da pronalazi bagove
Foto: Pixabay
Dejvis je onlajn poznat pod nadimkom Topiary, a 2011. godine je uhapšen za ilegalno hakovanje, nakon čega je prešao na stranu zakona i dobijao je novac od kompanije Twitter za razotrkivanje propusta u njihovoj bezbednosti, piše BBC. 
 
Pojam koji se koristi za takvu vrstu hakovanja je "etičko hakovanje", što u suštini znači da hakera plaća kompanija kako bi hakovao njihov sajt i pronašao bezbednosne propuste i bagove (greške u programerskom kodu). 
 
"Twitter me je platio za otkrivanje bagova", kaže Dejvis za BBC. On kaže da bi se hakeri time bavili u svakom slučaju, stoga, novac mu je bonus. Dejvis takođe navodi da se na taj način hakeri odvraćaju od ilegalnih postupaka, jer kroz etičko hakovanje mogu da rade sve što žele, a dobiju i malo novca. 
 
"Fejsbuk je pogotovo dobar, jer plaćaju minimum od 500 funti (oko 600 evra) za otkrivanje bagova u njihovom kodu", kaže Dejvis. 
 
On je nakon hapšenja postao "beli šešir", što je termin za legalnog hakera i radio je za grupe kao što su LulZec i Anonymous.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).