Pegi Vitson oborila rekord za najduži boravak u svemiru

Amerikanka Pegi Vitson postavila je danas još jedan rekord, po trajanju boravka u svemiru za Amerikance i žene i muškarce.
Komandantkinja Međunarodne svemirske stanice u orbiti Zemlje oborila je rekord astronauta Džefrija Vilijamsa koji je u svemiru ukupno proveo 534 dana, dva sata i 48 minuta. On je taj rekord postavio prošle godine.
 
Vitson je već među ženama bila rekorderka po boravku u svemiru, a pre nepunih mesec dana postavila je i rekord po trajanju boraka u otvorenom prostoru, van svemirskih brodova, po "šetnjama" svemirom. 
 
Uz to, ona je sa 57 godina najstarija žena u svemiru do sada. Vitson je danas pozvao predsednik SAD Donald Tramp da bi joj čestitao rekord, a pozvale su je i Trampova ćerka Ivanka i astronautkinja NASA Kejt Rubins.
 
Kada se vrati na Zemlju u septembru, Pegi Vitson će provesti ukupno 666 dana u orbiti, gde je putovala tri puta.
 
Svetski rekord od 879 dana u svemiru drži ruski astronaut Genadij Padalka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija