Japanci šalju čoveka na Mesec

Japan planira da pošalje astronaute na Mesec do 2030. godine, kao deo nove strategije svemirskog putovanja ove države, piše Skaj njuz.
Japanci šalju čoveka na Mesec
Foto: Pixabay
Ukoliko misija bude uspešna, ovo će biti prvi put da je Japanska agencija za istraživanje svemira poslala ljudska bića dalje od Međunarodne svemirske stanice. 
 
U iščekivanju ostvarenja cilja, Japan se nada priključenju NASA-inoj misiji izgradnje nove svemirske stanice u mesečevoj orbiti u 2025. godine. 
 
Razvijena tehnologija će dati Japanu prednost u odnosu na ostale države, gde se nadaju da će to doprineti njihovom izboru za ovo mesto. U oktobru 2016, posada sačinjena od astronauta Japana, Amerike i Kazahstana se vratila na Zemlju posle 115 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici. 
 
Objava Japana je stigla u vreme kada i Indija i Kina potenciraju svoje ambiciozne svemirske programe. Peking se nada da će poslati bespilotne rovere na Mars pre 2020. 
 
U novembru, kineska vasionski brod Šenžou-11 se vratio na Zemlju sa dva člana posade, završivši najdužu kinesku orbitalnu misiju. 
 
Sjedinjene Američke Države takođe imaju ambiciozne planove za dalja svemirska putovanja, gde se planira da NASA na Mars pošalje astronaute negde oko 2033. godine. 
 
Misija na Mars bi bila najdalje što bi ljudska vrsta otputovala u svemir. U svojoj najbližoj tački, Mars je 75.3 miliona kilometara udaljen od Zemlje i putovanje do crvene planete bi trajalo oko 8 meseci. 
 
Očekivana stanica u Mesečevoj orbiti bi bila ključna za omogućavanje putovanja do Marsa, jer bi bila baza sa koje bi se misije lansirale. Više detalja u vezi sa japanskom svemirskom strategijom biće objavljeno kasnije ove godine.
  • djosa

    03.07.2017 17:48
    ?
    posle onog laznog leta na Mesec sa Nil Amstrongom u glavnoj ulozi iz 1969. ja im nista ne verujem. toliki svet izlagali!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija