Roboti pomažu zbunjenim turistima na aerodromu

Roboti će ovog leta početi da pomažu putnicima na Međunarodnom aerodromu Inčon u Južnoj Koreji i brinu o higijeni, u sklopu priprema za Zimske olimpijske igre u toj zemlji.
Samohodni robot "Trojka", proizvod kompanije "LG Electronic" , kretaće se po aerodromu i upućivati putnike do kapija za ukrcavanje i pratiti ih do letova. Veliki robot čistač će pomagati osoblju u čišćenju podova.
 
"Trojka" sa prednje strane ima četvrtasti ekran nalik ekranu smartfona i može da prikazuje informacije o letovima, mapu aerodroma i podatke o vremenu. Odaziva se na svoje ime, a na ekranu lica ima oči.
 
Putnici će informacije o letovima dobijati ubacivanjem karte u skener, nakon čega će ih "Trojka" pitati žele li pratnju do kapije. Oni koji zaostanu, mogu očekivati upozorenje robota da "ostanu blizu da bi mogao da ih vidi".
 
Glavni inženjer LG-ja koji je nadgledao razvoj "Trojke", Kim Hjongrok, rekao je da robot može da prepozna gde se nalazi na terminalu i da uspešno zaobilazi prepreke. Takođe, robot će do kraja jula govoriti korejski, engleski, kineski i japanski. Kim je dodao da Trojka može da izvršava samo mali broj prostih zadataka za koje je programiran.
 
LG i dalje radi na manjim problemima, poput razumevanja glasovnih komandi. Prvo pojavljivanje Trojke izazvalo je veliko interesovanje na aerodromu.
 
Za razliku od Japana, ipak, Južna Koreja se usteže od uvođenja humanoidnih robota na mestima poput hotela ili prodavnica. Kompanija Aerodrom Inčon veruje da je prvi koji je uvrstio servisne robote u Južnoj Koreji. Kompanija Korejski aerodromi je najavila da će raditi na robotima za pročišćenje vazduha.
 
Južna Koreja očekuje da roboti učvrste njenu reputaciju lidera u oblasti tehnologije kada ta zemlja bude domaćin ZOI 2018. u Pjongčangu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija