Pronađena nova subatomska čestica

Fizičari koji rade na Velikom hadronskom sudaraču objavili su da su pronašli novu subatomsku česticu sa dva šarmantna kvarka za koju se nadaju da bi mogla da objasni ključnu silu koja povezuje materiju.
Reč je o čestici, tipu bariona, čije se postojanje teorijski dugo pretpostavljalo, ali do sada nije eksperimentalno potvrđena.
 
Barioni su subatomske čestice sastavljene od kvarkova, a najpoznatiji barioni su protoni i neutroni. Kvarkovi su još manje čestice i ima ih šest tipova podeljenih na lake i teške. Fizičari su kvarkovima dali zaista neobična imena – gore (up), dole (down), neobičnost (strange), šarm (charm), dno (bottom) i vrh (top).
 
Barioni su jedna od vrsta hadrona, odnosno čestica sastavljenih od kvarkova. Novopronađena čestica se sastoji od dva šarmantna i jednog gornjeg kvarka i upečatljvo za nju je što se sastoji od dva teška kvarka.
 
Pošto postoji šest vrsta kvarkova, teorijski su moguće mnoge kombinacije, ali svi do sad opaženi barioni imaju najviše jedan težak kvark. Fizičar sa Oksforda Gaj Vilkinson, koji je učestvovao u eksperimentu, rekao je da je u Velikom hadronskom sudaraču na delić sekunde stvoren barion nazvan "Xi cc".
 
"Nasuprot drugim barionima u kojim tri kvarka izvode složen ples jedan oko drugog, za barion s dva teška kvarka se očekuje da deluje kao planetarni sistem, gde dva teška kvarka igraju ulogu teških zvezda koje se okreću jedna oko druge, s lakšim kvarkom koji orbitira oko ovog binarnog sistema", rekao je Vilkinson.
 
Portparol Velikog hadronskog sudarača Đovani Pasaleva rekao je da je pronađeni barion s dva teška kvarka od velikog značaja pošto će obezbediti "jedinstveno oruđe" za dalje istraživanje jake sile koja povezuje materiju.
  • Knight

    07.07.2017 13:45
    I mene interesuje izjava Maje Gojković na ovu temu.

    Da li se ona slaže sa njihovim saznanjima? Da li je zabrinuta? Da li je uzbuđena?
    Da li možda ima neku kritiku na rad akceleratora čestica?
    Da li može da nam svima malo pojasni ova nova otkrića u nekom intervjuu?

    Ah... naša vredna pčelica Maja, koja obožava svoju profesiju, nuklearnu fiziku.
  • BDB

    07.07.2017 09:01
    A šta kaže naša Maja?
  • Misko-NS

    07.07.2017 07:40
    misko@mail.ru
    Uskoro ce da se menjaju knjige iz fizike :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija