Radnik Gugla: Žene ne napreduju u nekim poslovima jer se biološki razlikuju

Softverski inženjer iz Gugla uzburkao je javnost svojom tvrdnjom da je nedostatak žena na vrhu u IT sektoru posledica bioloških razlika između muškaraca i žena.
Radnik Gugla: Žene ne napreduju u nekim poslovima jer se biološki razlikuju
Foto: Pixabay
"Moramo da prestanemo da pretpostavljamo da raskorak između iste zastupljenosti muškaraca i žena u nekim poslovima podrazumeva seksizam", napisao je inženjer u internom dokumentu koji je nakon objave doživeo niz kritika, prenosi BBC.
 
Kako tvrdi, primio je dosta poruka od drugih zaposlenih u Guglu koji su mu zahvalili što je sa takvim stavom izašao u javnost. Prema njegovom shvatanju, sposobnosti muškaraca i žena nisu iste zbog bioloških razlika i upravo one su razlog što nema jednake zastupljenosti žena u IT sektoru i na rukovodećim pozicijama.
 
Neimenovani autor kaže da žene generalno "preferiraju poslove u društvenim i umetničkim područjima".
 
Potpredsednica Gugla zadužena za raznolikost, Denijel Braun, odbacila je navode internog memoranduma jednog zaposlenog u kom se tvrdi da žene ne napreduju u tehnološkim kompanijama zbog bioloških razlika. Braun, koja je postala potpredsednica kompanije pre nekoliko nedelja, rekla je da je Gugl "nedvosmislen u verovanju da su raznolikost i inkluzija ključni za uspeh", navodi se u njenoj izjavi za sajt Gizmodo.
 
Memorandum pod naslovom "Guglova ideološka gluva soba" počinje rečima da samo iskrena diskusija može rešiti problem manjka ravnopravnosti.
 
Izveštaj o raznolikosti koji je Gugl objavio u junu pokazuje da u kompaniji radi 69 odsto muškaraca.
 
U društvenim medijima, žene su kritikovale ovu belešku i stavove o sekszimu na radnom mestu uopšte, ukazujući da je na rukovodećim pozicijama 25 odsto žena a da ih u IT sektoru ima 20 odsto.
  • Onja Kur

    07.08.2017 17:35
    OK
    Poptpuno se slaženm sa stavom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija