Žestoke snežne oluje noću na Marsu

Žestoke snežne oluje potresaju noći Marsa, navodi se u studiji.
Žestoke snežne oluje noću na Marsu
Foto: Pixabay
"Dobili smo dokaze postojanja snežnih oluja na Marsu", naveo je Emerik Spiga, naučnik iz laboratorije za dinamičku meteorologiju i jedan od vodećih ljudi u istraživanju objavljenom u "Natural Geoscience".
 
Marsova atmosfera je hladna i retka, pa se oblaci čestica leda mogu formirati, iako je količina vode u atmosferi zanemarljiva u odnosu na Zemlju. Sonda "Feniks" je 2008. otkrila da iz tih oblaka može pasti sneg.
 
Spiga je rekao da se u to vreme verovalo da čestice vode polako padaju od sopstvene težine.
 
Na osnovu modela Marsove atmosfere i oblaka leda, Spiga i njegove kolege su zaključili da je sneg izazvan jakim vetrovima i tako odbacili poetičnu sliku laganog padanja snega na Crvenu planetu. Umesto ranije pretpostavljenih sati, pahulja padne na površinu za pet do deset minuta.
 
U istraživanju se navodi da su takvi fenomeni veoma prostorno ograničeni i dešavaju se samo u određenim periodima. Čestice marsovskog leda su veoma male i ne liče na velike zemaljske pahulje. Količina snega koja se zadrži na tlu je prilično mala.
 
"Da smo na površini Marsa ne bismo videli veliki snežni pokrivač, već pre tanku i nestalnu ledenu koru. Nije moguće praviti Sneška Belića ni skijati na Marsu", dodao je Spiga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija