VIDEO: "Sputnjik" pre 60 godina označio početak "svemirske trke"

Lansiranjem sovjetskog satelita "Sputnjik-1" pre 60 godina, 4. oktobra 1957, počelo je svemirsko doba.
Prvi veštački Zemljin satelit poleteo je s kosmodroma Bajkonur, u današnjem Kazahstanu, a u orbiti je proveo 92 dana pre nego što je ostao bez goriva i izgoreo prilikom ulaska u atmosferu. Za to vreme je napravio 1.440 krugova oko Zemlje i prešao oko 60 miliona kilometara.
 
Satelit je imao četiri antene koje su emitovale signal dok se baterije nisu ispraznile. Signale "Sputnjika" su pratili radio-amateri širom sveta.
 
"Sputnjik-1", kao i balistička raketa "R-7", koja ga je odnela u svemir, proizveden je pod rukovodstvom šefa sovjetskog raketnog i svemirskog programa Sergeja Koroljeva. Razvoj je trajao od početka pedesetih godina.
 
Lansiranje prvog veštačkog satelita je označilo početak "svemirske trke" i bilo smatrano za veliki trijumf sovjetske tehnologije.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija