NASA: Astronautima radijacija uskoro neće moći ništa

Zaštititi astronaute od kosmičkog zračenja je jedan od ključnih izazova sa kojima se suočavaju istraživači koji planiraju buduće misije na Marsu, a NASA veruje da ima rešenje.
NASA: Astronautima radijacija uskoro neće moći ništa
Foto: 021
Svemirska agencija, koja planira da pošalje svoje ljude na "Crvenu planetu" 2030. godine, razmatra upotrebu lekova koji će izmeniti DNK članova njihove posade. 
 
Smatraju da bi lekovi astronaute mogli da zaštite od čestica visoke energije koje će "napadati" njihova tela povećavajući na taj način rizik od kancera i drugih bolesti. Izmene u DNK bi podrazumevale promenu načina iščitavanja, ali ne i osnovu samog DNK koda. 
 
Korišćenjem određene tehnike bilo bi moguće pojačati pojedine genetičke instrukcije, a druge utišati. Ovo bi moglo da pomogne u prevenciji raka, demencije i drugih bolesti povezanih sa zračenjem, kao i u povećanju otpornosti tela na te efekte. 
 
Vršilac dužnosti glavnog tehnologa doktor Daglas Terijer je istakao da se posmatra nekoliko stvari. "Od terapije lekovima, koje deluju obećavajuće, do ekstremnih stvari poput epigenetske modifikacije do manipulacije. Sve to nosi puno etičkih posledica, zbog čega je sve u fazi eksperimentalnog razmišljanja." 
 
NASA takođe razmišlja i o upotrebi veštačke inteligencija pomoću koje bi se dijagnostifikovala bolest i vršile operacije u svemiru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija