Kineska svemirska stanica pada na Zemlju

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 teška 8,5 tona ubrzava svoj nekontrolisani pad prema Zemlji, a kontakt s tlom desiće se za nekoliko meseci.
Tiangong-1 ili Rajska palata poslata je u Zemljinu orbitu 2011. godine i opisana je kao politički simbol Kine u svemiru. Korištena je za misije s posadom i bez, a u istoriju je ušao i kao mesto prve misije jedne žene astronauta iz NR Kine.
 
Ipak, 2016. godine vlada iz Pekinga je saopštila kako je komunikacija i kontrola stanice izgubljena i da će se srušiti 2017. ili 2018. godine. Kineska svemirska agencija naknadno je obavestila Ujedinjene nacije da će se stanica srušiti nekad između oktobra 2017. i aprila 2018.
 
S obzirom na to da je orbita Tiangonga sve niža, proteklih sedmica je počela da ulazi u gušće delove atmosfere, zbog čega je sam pad dobio na ubrzanju.
 
"Trenutna najniža tačka kretanja stanice je 300 kilometara iznad tla. Očekujemo da će se srušiti krajem ove ili početkom sledeće godine", rekao je astrofizičar Džonatan Mekdauvel.
 
Iako se računa da će veći deo stanice izgoreti u atmosferi, Mekdavuel kaže da će delovi teški i do 100 kilograma pasti na tlo. Šanse da će neko biti povređen ili ubijen su male, ali je Kina obećala da će obavestiti UN jednom kada počne konačni pad.
 
Ipak, Mekdauvel kaže da će biti teško odrediti vreme i lokaciju rušenja, čak i nekoliko dana pre početka događaja. Najbolje čemu se možemo nadati jeste informacija samo nekoliko sati pre kontakta.
 
Ovo nije prvi put da velike letelice padaju na Zemlju i nijedna do sada nije ugrozila bezbednost stanovništva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).