NASA nakon 37 godina uključila generatore Vojadžera

Nakon 37 godina mirovanja u svemiru, četiri generatora sonde Vojadžer 1, najudaljenijeg objekta koji je stvorio čovek, ponovo su uključena, saopštila je NASA.
"Zahvaljujući ovom podvigu Vojadžeru 1 će se produžiti život za dve do tri godine", istakla je Suzan Dod, rukovodilac projekta u NASA.
 
Pomoću tih generatora Vojadžer 1 će se okrenuti u smeru Zemlje kako bi njegove antene mogle da komuniciraju s našom planetom.
 
Sonda Vojadžer 1, koja je od svog lansiranja pre 40 godina promenila istoriju astronomije, putuje kroz međuzvezdani prostor brzinom od gotovo 17 km u sekundi i trenutno je više od 21 milijardu kilometara udaljena od Zemlje. Ponovno uključivanje generatora na toj udaljenosti bilo je, dakle, velik izazov.
 
"Da bi to ostvarili, stručnjaci NASA su morali da prouče računarske programe kodirane u jeziku koji više nije u upotrebi", rekao je glavni inženjer Kris Džons.
 
Naučnici su čekali 19 sati i 35 minuta da rezultat njihovog istraživanja brzinom svetlosti pređe daleko udaljenost između sonde i naše planete, nakon čega su u sredu zaključili da je njihov zadatak uspeo.
 
Tako će od januara ova četiri generatora raditi kao zamena za generatore za koje su inženjeri utvrdili da od 2014. gube funkciju.
 
S obzirom na uspeh projekta Vojadžera 1, NASA planira da sprovede slično ispitivanje na Vojadžeru 2, sestrinskoj sondi, čiji su generatori ipak u boljem stanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija