Nekadašnji radnik Fejsbuka: Osećam krivicu što sam bio deo toga

Bivši izvršni direktor u Fejbuku progovorio je o uticaju Fejsbuka na društvo širom sveta.
Kamat Palihapitija, koji se Fejbuku pridružio 2007. godine, izjavio je da oseća ogromnu krivicu, jer je takvoj kompaniji pomogao da raste. 
 
"Mislim da smo stvorili alate koji razbijaju način na koji društvo funkcioniše", rekao je Palihapitija, a zatim posavetovao ljude da odustanu od društvenih mreža. 
 
Njegove kritike nisu bile usmerene samo na Fejsbuk, već i na ceo onlajn ekosistem. "Zbog 'lajka', ali i drugih alata koje smo kreirali, nema saradnje, građanskog diskursa i sve je više dezinformacija. To nije američki problem, to je globalni problem". 
 
Kao primer lošeg uticaja na društvo, naveo je incident u Indiji, gde su lažne poruke o kidnapovanju, podeljene na WhatsAppu, dovede do linčovanja sedam nedužnih ljudi. 
 
"To je ono sa čim se suočavamo. Zamislite ekstreme toga, gde loši akteri mogu da manipulišu ljudima da rade šta god požele. U pitanju je veoma loša situacija“. 
 
On ističe da se trudi da Fejsbuk koristi što manje, kao da njegovoj deci "to sr**e nije dozvoljeno". Kamat nije jedini koji je rešio da progovori o problemima koje najpopularnija društvena mreža izaziva u svetu. Pre mesec dana o zloupotrebljavanju je govorio i osnivač Fejsbuka Šon Parker. 
 
Parker ističe da tada nije shvatao posledice onoga što je govorio i da nije imao svest o 'nepredvidivim posledicama' do kojih dolazi kada mreža naraste na više od 2 milijarde korisnika. 
 
"Doslovno menja vaš odnos s društvom, sam odnos među ljudima. Verovatno na čudan način utiče na produktivnost. Ko zna šta radi mozgovima naše dece", priznao je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija