Fejsbuk mora da plati do 100 miliona evra zbog kršenja privatnosti

Nakon nepovoljne odluke suda u Nemačkoj u vezi sa kršenjem privatnosti korisnika, Fejsbuk je izgubio još jedan spor po istom osnovu.
Fejsbuk mora da plati do 100 miliona evra zbog kršenja privatnosti
Foto: Pixabay
Ovaj je put reč o sporu u Belgiji, a tamošnji sud doneo je odluku prema kojoj je Fejsbuk dužan da plati novčanu kaznu od 250.000 evra dnevno (do maksimalnog iznosa od 100 miliona evra) zbog kršenja privatnosti korisnika.
 
Oba procesa dosta su slična, a i u belgijskom slučaju pominje se prikupljanje podataka korisnika putem spoljnih stranica s Fejsbukovom opcijom Share, piše Bug.
 
Osim novčane kazne belgijski sud je presudio da je Fejsbuk dužan da obriše sve podatke belgijskih korisnika prikupljene na taj način, dakle izvan Fejsbuka.
 
I nemačka i belgijska presuda zameraju Fejsbuku što svoje korisnike slabo informiše o načinu na koji prikuplja njihove privatne podatke i da od tih korisnika ne traži nikakvu dozvolu što se tiče prikupljanja i skladištenja takvih podataka.
 
U svom komentaru na presudu u Fejsbuku napominju da će se prilagoditi novim zakonima i pravilnicima, te kako u sklopu servisa već omogućuju korisnicima automatsko izuzimanje iz procesa prikupljanja podataka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija