VIDEO: Grad Tongren prvi proba Maskov suberbrzi hajperlup voz

Kineski grad Tongren prvi je u toj zemlji potpisao ugovor sa američkom kompanijom HTT (Hyperloop transportation technologies).
Kao superbrzi, futuristički prevoz, koji je kao sopstvenu viziju prvi promovisao još 2013. godine milijarder Ilon Mask, "hajperlup" može da prevozi ljude i teret brzinom i do 1.000 kilometara na čas skoro bez trenja, koristecći kapsule pod pritiskom.
 
Početni dogovor između HTT i Tongren transportne i turističke investicione grupe pokriva izgradnju probne staze od deset kilometara.
 
"Deset kilometara je neophodna polazna tačka za sistemsku i putničku optimizaciju pre širenja linije. Sada su sporazumi za deset kilometara najduži zvanični sporazumi za bilo koji sistem hajperlupa. Mi ćemo moći da postignemo nove rekorde brzine na ovoj udaljenosti. Doći ćemo do brzine od 1.079 kilometara na sat", rekao je direktor HTT za odnose sa medijima Ben Kuk.
 
Navodi se da je HTT takođe potpisao sporazume za hajperlup s Abu Dabijem i Ukrajinom ranije tokom ove godine. Prva hajperlup staza u Tuluzu u Francuskoj počela je da se gradi u aprilu 2018, a prva faza uključiće 320-metarski sistem.
 
Poznat po neobičnom planinskom pejzažu i ogromnoj kraškoj topografiji, Tongren će služiti kao dobar probni teren za HTT da poboljša način i tehnologiju izgradnje.
 
"To će biti izazov, ali je sasvim mogće sa postojećom tehnologijom", rekao je Kuk.
 
Tongren se nalazi u pokrajini Guidžou, jednoj od najbrže napredujućih pokrajina u Kini, koja je u poslednjih nekoliko godina u obnovu i nadogradnju infrastrukture uložila više od 100 milijardi dolara. Postala je dom za mnoge kineske i međunarodne tehnološke kompanije, kao što su "Epl", "Alibaba" i "Amazon".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).