VIDEO: NASA će koristiti mesečevu prašinu za pravljenje struktura

Američka svemirska agencija NASA fokusirala se na slanje ljudi na Mesec, ali ne da ostave otiske i zastave, nego da ostanu na njegovoj površini.
Međutim, kako bi astronauti preživeli, potrebno je da iskoriste i resurse koje pronađu.
 
U NASA-i smatraju da Mesec ima mnogo toga za ponuditi, pre svega, sigurni su da se ispod površine nalazi zaleđena voda koja je na određenim mestima izložena. Oni su prisustvo leda na Mesecu potvrdili još 2008. godine zahvaljujući indijskoj letelici Chandrayaan-1, a godinu dana kasnije je NASA došla do istog zaključka nakon što je spustila svoju letelicu LCROSS u krater na južnom polu Meseca. 
 
Astronauti bi mogli da iskoriste vodu za piće, kupanje, zalivanje biljaka i slično. Postoji mogućnost razlaganja vode na njene osnovne komponente, kiseonik i vodonik, kako bi se napravilo raketno gorivo za vozila koja putuju sa i prema površini Meseca.
 
Međutim, na Mesecu postoji još jedan resurs, a to je prašina. Naučnici razmišljaju o načinima na koje bi se tlo moglo koristiti kao gradivni materijal. Naučnici su u uspeli da simulaciju mesečeve prašine pretvore u sirovinu za 3D štampanje. 
 
Umesto da lansira potrepštine za lunarnu bazu sa Zemlje, NASA bi mogla poslati robote kopače i 3D štampače, koji bi se mogli koristiti za proizvodnju onoga što je potrebno astronautima za život, od alata, preko nameštaja pa do objekata u kojim će živeti.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).