Ugrađuju čipove radnicima

Radnicima u jednom švedskom poslovnom bloku ponuđeno je da ugrade čip ispod kože umesto da koriste identifikacione kartice.

Radnicima u jednom švedskom poslovnom bloku ponuđeno je da ugrade čip ispod kože umesto da koriste identifikacione kartice.

Takozvani RFID čipovi (radio-frequency identification) guraju se ispod kože na ruci, a onda se mogu koristiti za, na primer, otvaranje vrata ili korišćenje štampača.

Čipovi su ponuđeni za 400 osoba koji su se prijavili u hi-tech poslovni blok "Epicentar" u Švedskoj. Prema rečima reportera BBC koji je probao ovaj eksperiment, ugradnja čipa jednaka je bolu od injekcije, a posle ugradnje čipa veličine zrna pirinča, stavljen mu je flaster preko ruke.

Oni koji su osmislili čipove nadaju se da će to postati uobičajena praksa i da će ljudi početi da koriste za kupovinu sendviča u kantini, ili čak za menjanje lozinki i PIN-a za kompjutere. Takođe, moguće ih je progamirati tako da budu povezani s aplikacijama na smartfonovima.

"Želimo potpuno da primenimo ovu tehnologiju pre nego što nam pristupe velike kompanije ili Vlade koje će imati potrebu za čipovanjem, bilo da je reč o poreskom čipu, Gugl čipu ili Fejsbuk čipu", rekao je Hanes Sjoblad iz kompanije koja proizvodi mikročipove.

Sve kancelarije u Epicentru biće opremljene Majkrosoftovom tehnologijom koja će menadžment obaveštavati kada je vreme za zalivanje biljaka i slično. Epicentar je sagradila švedska firma AMF Fastigheter, a u njoj će biti smeštene i kancelarije Gugla i Majkrosofta.

  • Neko

    01.02.2015 09:05
    Fantastična stvar - po novčanicima, futrolama, džepovima nema više ličnih dokumenata, vozačkih dozvola, zdravstvenih knjižica, platnih i drugih kartica...
  • 31.01.2015 21:16
    Propast
    Ovo je pocetak kraja...
  • george

    31.01.2015 21:11
    Orwell
    1984.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.