Prekinuti mirovni pregovori u Minsku

Mirovni pregovori čiji je cilj prekid krvoprolića na istoku Ukrajine su prekinuti i ne planira se njihov nastavak, izjavio je u Kijevu ukrajinski izaslanik, bivši predsednik Leonid Kučma.

Mirovni pregovori čiji je cilj prekid krvoprolića na istoku Ukrajine su prekinuti i ne planira se njihov nastavak, izjavio je u Kijevu ukrajinski izaslanik, bivši predsednik Leonid Kučma.kijev

"Konsultacije u Minsku su završile neuspehom", rekao je Kučma agenciji Interfaks i dodao da lideri proruskih separatista, koji su potpisali prethodni sporazum 5. septembra u Minsku, nisu došli na pregovore, a novi izaslanici su odbili da razgovaraju o novom prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja.

Glavni predstavnici takozvane kontakt grupe - bivši premijer Ukrajine Leonid Kučma, jedan ruski diplomata i jedan zvaničnik OEBS-a - sastali su se u državnoj rezidenciji u Minsku, glavnom gradu Belorusije, gde su im se priključila dvojica predstavnika separatista. Kučma je rekao da ukrajinska strana "ne prihvata nijedan ultimatum". Pregovori Kontakt grupe trajali su skoro četiri sata.

Novinarki Skaj njuza je rečeno da sutrašnji nastavak pregovora nije verovatan, i da su razlike izmedju strana veoma krupne. Atmosfera na pregovorima opisana je kao neplodonosna, kako na planu postizanja sporazuma, tako i na planu saradnje.

Kremlj je ranije danas saopštio da su predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili nadu da će se prekid vatre u istočnoj Ukrajini brzo postići. Proruski separatisti zapretili su juče jačanjem ofanzive na istoku Ukrajine gde je za 24 sata više od 20 ljudi poginulo u borbama koje su sve žešće, ako se ne postigne dogovor u Minsku.

Poslednja runda pregovora proruskih pobunjenika i Kijeva bila je 5. septembra 2014. u Minsku, kada je postignut dogovor o prekidu vatre, ali su ga obe strane prekršile. Od izbijanja sukoba na istoku Ukrajine, u aprilu prošle godine, poginulo je više od 5.100 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.