Ukrajina zabranila simbole komunizma i SSSR-a

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je paket zakona koji zabranjuju sovjetske simbole i propagandu iz vremena komunizma, saopštio je njegov kabinet.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je paket zakona koji zabranjuju sovjetske simbole i propagandu iz vremena komunizma, saopštio je njegov kabinet.

Ti zakoni su prošlog meseca usvojeni u ukrajinskom parlamentu, što je naišlo na oštru reakciju zvanične Moskve.

Zakoni zabranjuju "sovjetske simbole, osuđuju komunistički režim, otvaraju arhive sovjetskih specijalnih službi" i zvanično priznaju ulogu jedne nacionalističke grupe koja se sredinom 20. veka borila za nezavisnost Ukrajine, a prvo je bila na strani nemačkih nacista, da bi se kasnije borila i protiv njih i protiv sovjetskih trupa.

Osim što su razbesneli Rusiju, ti zakoni su posle usvajanja u parlamentu povećali tenzije u odnosima sa proruskim snagama na istoku zemlje, koje su u sukobu sa ukrajinskim snagama od aprila 2014. godine.

Paket zakona zabranjuje isticanje zastave SSSR u Ukrajini i propisuje da statue Lenjina iz vremena Sovjetskog saveza treba da budu srušene, a trgovi koji nose njegovo ime preimenovani.

Pored toga, isti zakoni zabranjuju i nacističku propagandu.

  • Mrze sami sebe

    16.05.2015 12:18
    do samouništenja
    Čekaj malo, zabranjeno sve što ima veze sa komunizmom i SSSR? Pa to znači da je država Ukrajina zabranila samu sebe i negira sopstveni suverenitet i legalitet? Jer dok nije bilo SSSR-a i komunista, Ukrajina nije bila država, a ni kao istorijsko-geografski pojam je obuhvatala možda pola teritorije koju ima sada, nakon tih zlih zabranjenih komunista... Ili ćemo taj deo da iskuliramo, kao i naša bivša braća? Ruši Jugoslaviju i komunizam, prekrajaj sve udžbenike istorije i simbole državnosti, decenijama svakog dana na svakom koraku satanizuj Tita i partizane, ali teritorije i granica AVNOJA da ostanu iste.
  • Права прича

    16.05.2015 09:28
    Слава Украјини!
    Браво Порошенко,свака част!
  • 16.05.2015 08:24
    U poslednje vreme moderno je biti antiantifašista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.