Mađarska povukla odluku o suspenziji sporazuma Dablin III

Mađarska je danas povukla odluku o suspenziji primene sporazuma Dablin III kojim se reguliše prijem azilanata u EU, javlja AFP.
Mađarska je danas povukla odluku o suspenziji primene sporazuma Dablin III kojim se reguliše prijem azilanata u EU, javlja AFP.

"Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto obavestio je austrijskog kolegu da Mađarska ne suspenduje ni jedno pravilo Evropske unije", navodi se u saopštenju mađarskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi AFP.

Kako javlja mađarska agencija MTI, Sijarto je na konferenciji za novinare u Budimpešti posle sednice vlade rekao da Mađarska u potpunosti poštuje sve zakone EU ali da vlada želi konsultacije sa evropskim zvaničnicima kada je reč o ilegalnim imigrantima.

"Ne postavlja se pitanje da li Mađarska suspenduje primenu evropskih zakona i takva odluka nije doneta", rekao je Sijarto. Austrijski dnevnik "Prese" objavio je juče da je mađarski premijer Viktor Orban doneo odluku o suspenziji primene Sporazuma Dablin III. "Želimo evropsko rešenje, ali moramo da štitimo interese Mađarske i našeg stanovništva", rekao je portparol Orbana Zoltan Kovač bečkom dnevniku.

Evropska komisija pozvala je Mađarsku da momentalno objasni zašto je suspendovala primenu Sporazuma, čime je onemogućila članice EU da vraćaju izbeglice u tu zemlju, koja je za njih nadležna ako su prvo kročili na njeno tlo. Komisija je reagovala na obaveštenje Budimpešte da iz "tehničkih razloga, na neodređeni period neće ponovo primati ljude koji su u EU prvo ušli u Mađarsku, a kasnije otputovali u druge zemlje članice".

Mađarska ima kapacitete za 2.500 izbeglica i već je primila 3.000. "Brod je pun", poručio je on dodajući da Mađarska ne može da primi još desetine hiljada "dablinskih slučajeva". Ministar inostranih poslova Astrije Sebastijan Kurc poručio je danas da Austrija ne može tolerisati odluku Mađarske o obustavljanju primene sporazuma Dablin III.

Sporazum Dablin III stupio je na snagu 19. jula 2013. godine i on predviđa da je za proces odluke o davanju statusa azila nadležna ona zemlja EU na čiju teritoriju je prvo kročio podnosilac molbe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet