Ona je otkrila Putinovu fabriku botova i sada strahuje za svoj život

Ljudmila Savčuk iz Sankt Peterburga umešala se među takozvane botove na internetu - zadatak joj je bio da za račun Kremlja na mreži širi plaćene i propisane komentare o određenim temama. Od tada strahuje za život.
Ljudmila Savčuk iz Sankt Peterburga umešala se među takozvane botove na internetu - zadatak joj je bio da za račun Kremlja na mreži širi plaćene i propisane komentare o određenim temama. Od tada strahuje za život.

Ljudmila Savčuk je preko oglasa u novinama došla do preduzeća koje nudi posao - da se na internetu šire unapred određena mišljenja. Savčukova nikada nije dobila ugovor o radu i dva meseca nije dobila platu. To je ovoj novinarki bio povod da tuži preduzeće, koje zapravo zvanično nikada nije postojalo. Ona je dobila proces, a svet je na taj način saznao o postojanju ruske fabrike trolova ili botova - kako se u Srbiji češće kaže za ovu pojavu, piše DW.

"Ne znam ko je pronašao termin fabrika botova, ali to je zaista fabrika koja proizvodi sadržaje. Tamo radi mnoštvo ljudi, koji zapanjujućim tempom proizvode komentare, postove, slike i video snimke. Oni neguju svoje grupe na socijalnim mrežama, pišu blogove, četuju. To je gigantski posao. Oni su smešteni u Ulici Savuškina u Sankt Peterburgu, u ogromnoj poslovnoj zgradi na četiri sprata. Sve kancelarije su pune, ne postoji ni jedna jedina prazna prostorija", opisuje Ljudmila svoj posao u "Agencija za internet-istraživanje".

Ona objašnjava da se nikada ne zna ko je dao radni nalog. Od šefova se dobija "tehnički zadatak". On se sastoji u tome da se napiše vest. Najčešće su to vesti sa ruske državne televizije. A onda se dobije uputstvo kako tu vest treba preraditi, koje akcente treba staviti. Struktura te organizacije je veoma komplikovana.

"Tamo rade mladi ljudi, studenti ili apsolventi bez posla. Ljudi, koji rade kao botovi, ne poznaju granice i nemaju odgovornost. Oni se skrivaju iza maski, iza lažnih profila i misle da imaju pravo da napišu sve. Za mene je to čisti ekstremizam i podsticanje na rasizam", kaže ona.

Prema njenim rečima svakoga dana biraju se desetak tema koje su posebno važne. Broj jedan je Ukrajina, a onda Sjedinjene Američke Države. "Najčešće je reč o mržnji prema SAD. Obama treba da bude predstavljen kao jedini krivac za sve probleme. Sigurno poznajete izraz Gayeurope, koji su sigurno izmislili botovi. Time se sugeriše da se svuda u Evropi aktivno propagira homoseksualnost. I naravno radi se i o ruskoj političkoj opoziciji koju botovi kritikuju na internetu. Nasuprot tome hvaljene su dve osobe: predsednik Putin i ministar odbrane Šojgu", priča ova bivša radnica u fabrici botova.

Ona je na kraju tužila "agenciju" jer dva meseca nije primala platu. Sud je doneo presudu u njenu korist i naložio isplatu ovih zarada. Kako kaže, želela je da sud prizna da fabrika botova postoji. Ali ovaj izlazak u javnost za nju ima cenu jer i dalje svakodnevno strahuje za svoj život i stalno je na oprezu.

  • 09.08.2015 15:11
    Koliko komentara od botova. Samo da ih podsetim, kriminalna privatizacija i Dinkiceve akcije su po ruskom receptu.
  • lebox

    09.08.2015 12:46
    kompanija je u pravu
    obama i usa i jesu izvor najveceg zla uz veliku britaniju.
  • 09.08.2015 12:44
    Neka dođe u RB Kolubara, tamo će pored dnevnice imati i sendvič i sokić ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.