FOTO: Više od 1.000 izbeglica krenulo peške iz Budimpešte u Austriju

Više od 1.000 izbeglica krenulo je danas peške sa železničke stanice Keleti u Budimpešti prema austrijskoj granici.
Više od 1.000 izbeglica krenulo je danas peške sa železničke stanice Keleti u Budimpešti prema austrijskoj granici.

Velika grupa izbeglica, među kojima ima ljudi u invalidskim kolicima i sa štakama, kao i roditelja koji nose decu na ramenima, spremna je da prepešači 175 kilometara do granice sa Austrijom. Neki od njih nose slike nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je nedavno najavila da će zvanični Berlin ublažiti ograničenja Sirijcima za dobijanje azila.

"Veoma smo srećni što se nešto konačno dešava. Sledeća stanica je Austrija. Deca su veoma umorna, Mađarska je prema nama bila veoma loša i mi moramo negde da idemo", rekao je 23-godišnji Osama iz Sirije.

Izbeglice koje su krenule peške ka Austriji su deo grupe od 2.000 ljudi, koliko se procenjuje da se danima nalazilo oko stanice Keleti, nakon što su ih mađarske vlasti sprečile da se ukrcaju na vozove za Austriju i Nemačku zbog toga što nisu imali vize za Evropsku uniju.

Policija je posmatrala izbeglice kako se kreću kroz Budimpeštu, ali nije intervenisala. Kolona je uzrokovala saobraćajne gužve u centru mađarske prestonice.

Oko 300 izbeglica probilo je ranije danas ogradu prihvatnog centra kod Reske i zaputilo se ka auto-putu, saopštila je mađarska policija. Još oko 2.300 izbeglica zapretilo je da će probiti zaštitnu ogradu, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. U saopštenju se precizira da se incident dogodio danas nešto pre podneva i da su "izbeglice u dva navrata probile ogradu i uputile se ka auto-putu, nakon čega je policija preduzela mere za njihovo hvatanje".

Policija je navela da je deo auto-puta koji vodi od granice sa Srbijom ka Budimpešti privremeno zatvoren, a saobraćaj se preusmerava na lokalni stari put. Dodaje se da je pola sata bio zatvoren granični prelaz Horgoš za vozila koja ulaze u Mađarsku "da bi se izbegli nesrećni slučajevi".

Izbeglice su jutros, posle mirne noći, održali protest na železničkoj stanici u mestu Bičke, u kome je juče zaustavljen voz u koji su se ukrcali u Budimpešti. Oni su poručili da žele da idu u Nemačku, a ne u izbeglički kamp.

Šef Odeljenja za kontrolu granice nacionalne policije, Laslo Balaž, rekao je da je pokrenuta istraga o videu koji kruži internetom. Na videu je prikazana upotreba suzavca protiv dece tokom noći u blizini madjarsko-srpske granice.

  • 04.09.2015 19:50
    Pitanje je hoce li platiti drumarinu.
  • 04.09.2015 18:36
    ccccccc...
    Odoh i ja sa njima....pre cu tako uspeti izgleda da odem odavde nego preko viza,pasosa i ostalih zjb. cini mi se.....uzas
  • 04.09.2015 16:54
    Ako beže od rata što im je važno u koju zemlju će ići. Ah da, oni idu Nemačku zbog socialne pomoći, i da ostanu tamo zauvek, a ne jer beže od rata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.