Ultraortodoksni Jevreji protiv iznajmljivanja bicikala

Ultraortodoksni Jevreji usprotivili su se otvaranju servisa za rentiranje bicikala u Jerusalimu, jer bi radio i na jevrejski dan odmora šabat.
Ultraortodoksni Jevreji usprotivili su se otvaranju servisa za rentiranje bicikala u Jerusalimu, jer bi radio i na jevrejski dan odmora šabat.

Oni ističu da je Jerusalim sveti grad i da bi tako njime valjalo upravljati.

Plan o servisu, zapravo bajk - šering sistemu (bike sharing), ima za cilj da se smanji saobraćajna gužva i da podsticaj turizmu u tom gradu, ali ultraorodoksni Jevreji se protive vožnji, bar na šabat. To je najnoviji nesporazum oko poštovanja šabata, koji počinje u petak sa zalaskom sunca i traje do zalaska sunca u nedelju.

Ultraortodoksni smatraju da na taj dan ne bi trebalo da rade bioskopi, radnje i da se ne igra fudbal, između ostalog. "Mi to na to gledamo s najvećom ozbiljnošću, uradićemo sve da to sprečimo", najavio je član gradskog saveta Eliezer Rauhberger, ultraortodoksni Jevrejin, govoreći o planovima za vožnju bicikala sedam dana u nedelji, što znači i na šabat.

Takvih nesporazuma ima često u Jerusalimu. Sekularni stanovnici žele da žive kao i u svakom velikom gradu i da subotom mogu bar da idu u bioskop. Međutim, religiozni Jevreji, koji čine više od 20 procenata od 829.000 stanovnika i imaju veliki politički uticaj, smatraju Jerusalim specijalnim mestom, čija se svetost mora sačuvati.

Pomenuti plan iznajmljivanja bicikala, poput onog u Parizu, Londonu i Njujorku, ostvario bi se tek na proleće sledeće godine, ali ultraortodoksni već ističu svoje protivljenje.

Ultraortodoksni strogo poštuju jevrejski zakon, koji zabranjuje rad na dan odmora, uključujući upotrebu električnih aparata i vožnju automobila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.