Kitarović: Za ratove je kriva velikosrpska politika Miloševića

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je danas u Jajcu da se u Hrvatskoj i BiH vodio "krvavi rat koji je prouzrokovala velikosrpska politika" bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je danas u Jajcu da se u Hrvatskoj i BiH vodio "krvavi rat koji je prouzrokovala velikosrpska politika" bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

Ona je istovremeno izrazila žaljenje "za svakom nevinom žrtvom bez obzira na nacionalnost".

Kako navodi agencij Hina, Grabar Kitarović je u tom bosanskohercegovačkom gradu učestvovala u obeležavanju godišnjice "oslobađanja tog grada od okupacije vojske bosanskih Srba".

"Čestitam vam svima 20. godišnjicu vojno-policijske operacije 'Maestral' i oslobađanje hrvatskog kraljevskog grada Jajca", rekla je Grabar-Kitarović, pozdravljena aplauzom. Predsednica Hrvatske i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović položili su vence na spomenik u centru Jajca, a kako navodi Hina, "počast oslobodiocima Jajca odata je svečanim mimohodom i smotrom zastava ratnih jedinica".

Prema rečima Grabar-Kitarović, operacija "Maestral" bila je potpuno legitimna, jer je, kako navodi, utemeljena na međudržavnom sporazumu Tuđman-Izetbegović potpisanom u Splitu. Ona smatra i da su zajedničke vojne operacije vojnih snaga Hrvatske i BiH vođene 1995. godine bile "ključne za završetak rata i sprečavanje zločina poput onog u Srebrenici".

Hrvatska agencija Hina navodi da su jedinice Hrvatske vojske i Hrvatskog veća odbrane "oslobodile Jajce 13. septembra 1995. godine" u okviru  operacije "Maestral" i da su time stvoreni uslovi za mirovne pregovore koji su na kraju doveli do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Prema rečima Grabar-Kitarović, operacija "Maestral" je predstavljala pobedu samostalnosti i suverenosti BiH, ali i pobedu opstanka  hrvatskog naroda na ovim prostorima, poručujući istovremeno da "hrvatski narod u BiH mora biti ravnopravan, jer to je i matična država hrvatskog naroda".

Konstatujući da se BiH i danas suočava s brojnim problemima, predsednica Hrvatske je rekla da je najbolji put za njihovo rešavanja put ka evroatlantskim integracijama, i da će Hrvatska na tom putu biti uvek iskren sused i dobar prijatelj BiH. Posetom Jajcu Grabar-Kitarović završila je četvorodnevnu radnu posetu BiH.

  • Preambula

    13.09.2015 13:17
    Tudjmanova profasisticka politika,Muslimanska fundamentalisticka politika i Velikosrpska Miloseviceva politika. Od istine se ne moze pobeci. Kad tad,morace se realno sagledati uzroci,delovanja i posledice. Sramota je, naravno, velika i vredi za sva tri plemena a sublimirana je u konstataciju - "Samo kreten moze zapaliti kucu u kojoj zivi "
  • Gradjanin

    13.09.2015 11:33
    Mrak
    Hvala ti što si ovo izjavila, ali dok naš Vučić ne izjavi to isto, mi ćemo i dalje ostati u mraku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet