U zatvoru u Makedoniji četiri dana štrajkuju glađu

Zatvorenici u Makedoniji četiri dana štrajkuju glađu zbog loših uslova u zatvorima i da bi skrenuli pažnju na njihovu inicijativu o izmenama Zakona o amnestiji.

Zatvorenici u Makedoniji četiri dana štrajkuju glađu zbog loših uslova u zatvorima i da bi skrenuli pažnju na njihovu inicijativu o izmenama Zakona o amnestiji.

Osuđenici tvrde da su ćelije poput štala, a da je za dobijanje slobodnog vikenda potrebno da plate od 500 do 1.000 evra, javili su skopski mediji.

Direktor najvećeg makedonskog zatvora "Idrizovo" Živko Pejkovski potvrdio je da su uslovi loši, da je taj zatvor kapaciteta 800 zatvorenika, a da je smešteno gotovo 2.000, te da je sedam službenika dobilo otkaze zbog mita. Zatvorenici žele da štrajkom glađu podstaknu Sobranje da usvoji izmene Zakona o amenestiji, a inicijativu o tome potpisali su osuđenici i njihove porodice.

Prema ponuđenim izmenama, svako ko je izdržao 40 odsto zatvorske kazne, trebalo bi da bude amnestiran. Za sutra je najavljen miran protest porodica zatvorenika, a zatvorenici su najavili pobunu. Situacija u makedonskim zatvorima godinama je u centru pažnje međunarodnih organizacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet