Identifikovana još dva napadača u Parizu, u Belgiji u toku protivteroristička akcija

Francusko državno tužilaštvo je danas saopštilo da su identifikovana još dva napadača koja su učestvovala u terorističkim napadima u Parizu, od kojih je jedan ranije već bio zvanično optužen za krivična dela povezana sa terorizmom.
Francusko državno tužilaštvo je danas saopštilo da su identifikovana još dva napadača koja su učestvovala u terorističkim napadima u Parizu, od kojih je jedan ranije već bio zvanično optužen za krivična dela povezana sa terorizmom.

U saopštenju tužilaštva se navodi da je jedan od bombaša-samoubica koji su se razneli u koncertnoj dvorani Bataklan u Parizu 28-godišnji Francuz Sami Amimur, koji je 2012. godine bio optužen u sklopu istrage krivičnih dela povezanih sa terorizmom. Njemu je tada sudskom odlukom određen policijski nadzor, ali je kasnije nestao sa policijskog radara. Na snazi je ipak i dalje bio međunarodni nalog za njegovo hapšenje.

Tužilaštvo navodi i da je od jutros u pritvoru troje članova Amimurove porodice.

Drugi identifikovani napadač je, takođe, bombaš-samoubica koji se razneo u blizini stadiona "Stad de Frans", a kod kojeg je pronađen sirijski pasoš na ime Ahmada Al Mohamada, 25-godišnjaka rođenog u Idlibu. Tužilaštvo navodi da se njegovi otisci prstiju poklapaju sa otiscima osobe koja je u oktobru registrovana u Grčkoj i koja je nastavila put dalje.

Francuske vlasti, ipak navode da autentičnost tog sirijskog pasoša još treba da bude proverena.

U Parizu uhapšene 23 osobe, 104 u kućnom pritvoru

Najmanje 23 osobe su uhapšene u raciji koju je organizovala francuska policija. Najmanje 104 osobe su stavljene u kućni pritvor.

U raciji je zaplenjeno i 31 vatreno oružje, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnji poslova.

Racija u Briselu i pucnjava

Belgijska policija je krenula u protivterorističku akciju u briselskoj četvrti Molenbek koje se smatra leglom radikalnih islamista. Veliki broj pripadnika policije je u jutarnjim časovima stigao u taj deo prestonice Evropske unije, a prema pojedinim izvorima čula se pucnjava.

Belgijski mediji navode da policija koristeći megafon pozivala jednu osobu da se pojavi na prozoru jedne višespratnice i da pokaže ruke. Pretpostavlja se da belgijska policija pokušava da pronađe Salaha Abdeslama, belgijskog državljanina za kog se sumnja da je učestvovao u terorističkim napadima u Parizu kao direktni izvršilac i produžena ruka vođe operacije, Abdelhamida Abauda.

Abaud je osuđen u odustvu na 20 godina zatvora zbog napada na policiju početkom ove godine u Belgiji, ali je uprkos hapšenju u Grčkoj uspeo da se ponovo prebaci u Siriju, gde je jedan od najaktivnijih članova Islamske države.

  • Milos

    16.11.2015 11:16
    Dakle, to vise ni Bog otac ne moze da pohvata ko se gde krece, bezi, prolazi, sakriva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet