Za Sirijce prikupljeno više od 10 milijardi dolara

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je na donatorskoj konferenciji u Londonu prikupljeno više od 10 milijardi dolara za pomoć Sirijcima.
Kameron je rekao da su na skupu na kojem su učestovali lideri sedamdesetak zemalja prikupljena sredstva koja uključuju skoro šest milijardi dolara obećanih za 2016, kao i još pet milijardi dolara do 2020. godine. On je novinarima rekao da će međunarodna zajednica biti uz Siriju "koliko bude potrebno".
 
Ujedinjene nacije i zemlje s Bliskog istoka su saopštili da je potrebno devet milijardi dolara samo u 2016, pošto se situacija u Siriji i oko te zemlje pogoršava. Prethodne donatorske konferencije za Siriju nisu ispunile ciljeve, a na prošlogodišnjoj je prikupljene tek polovina od predviđenog iznosa zbog čega su smanjeni humanitarni programi.
 
"Današnje dostignuće nije rešenje krize - još uvek treba da vidimo političku tranziciju. Ali sa današnjim obećanjima naša poruka ljudima u Siriji i regionu je jasna - stajaćemo uz vas i podržati vas sve dok bude potrebno", rekao je Kameron novinarima po završetku konferencije u Londonu.
 
Generalni sekreter UN Ban Ki Mun istakao je da medjunarodna zajednica nikad nije prikupila toliko novca u samo jednom danu za samo jednu krizu. "Sirijcima ne treba samo hrana danas, treba im i nada za sutra", rekao je Ban na konferenciji.
 
Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.