EU 1. marta zatvara granice za izbeglice?

Evropska unija zatvoriće granice za izbeglice iz ratnih zona država Bliskog istoka 1. marta.

Kako su listu "Danas" rekli izvori u Briselu, bliski Evropskoj komisiji, zatvaranje granica za izbegle biće postepeno sprovođeno, najpre za izbeglice iz Iraka, potom Avganistana i na kraju procesa i iz same Sirije.

"Pokazne vežbe procesa potpunog zatvaranja granica se već odvijaju između Slovenije i Hrvatske, kao i između Srbije i Makedonije", ističu sagovornici Danasa.

Prema njihovim rečima, to praktično znači da je uveliko počelo strogo profilisanje izbeglica. "Da li su iz ratne zone; da li su članovi njihovih porodica već na teritoriji Evropske unije; provera dijalekata, strožija kontrola dokumenata... To su mere koje se već sprovede", napominju isti izvori.

Ono što je nadležnim institucijama EU nejasno u vezi sa planovima država regiona je plan i program prihvata izbeglica u zemljama Zapadnog Balkana.

Oni kažu da je objava Srbije da je pripremila šest hiljada mesta za izbeglice, nejasna, kao i to da li je državni vrh Srbije razumeo sistem za zaštitu i pomoć izbeglima, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio da će se Srbija pridružiti sistemu kvota.

"Prema sistemu EU, to praktično znači direktan prijem izbeglica iz Sirije, Turske, ili neke druge države. Međutim, Srbija se još nije izjasnila kako i odakle će preuzimati izbeglice", napominju sagovornici "Danasa" iz diplomatskih izvora.

Kako ističu, za Srbiju i Makedoniju spremnost za prijem izbeglica podrazumeva ljude koji su se eventualno "zaglavili" na tranzitnoj ruti ka državama članicama EU, što, kako ocenjuju, "nije poenta i ne predstavlja učestvovanje u sistemu kvota".

Iz Komesarijata za izbeglice list je dobio odgovor da se do broja od šest hiljada izbeglica, koji bi se mogli zadržati u Srbiji, a za koje Vlada Srbija priprema smeštaj, usled mogućeg zatvaranja granica, došlo na osnovu podataka o prosečnom prolazu raseljenih iz ratnih područja kroz Srbiju.

Autor: Danas

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.