Univerzitet u Teksasu dozvolio unošenje oružja

Univerzitet Teksas u Ostinu na jugu Sjedinjenih Američkih Država dopustio je studentima nošenje oružja u slušaonicama, iako se s time ne slaže, ali je morao da postupi u skladu sa zakonom kojim su lokalni zvaničnici ukinuli dosadašnju zabranu.

"Mislim da pištoljima nije mesto u kampusu, dakle ta je odluka najveći problem s kojim sam se susreo otkako sam na čelu univerziteta", rekao je dekan Gregori Fenves.

Rasprava podstaknuta ukidanjem zabrane posebno je osetljiva jer je upravo univerzitet Teksas bio 1966. godine poprište prvog masovnog pokolja unutar nekog kampusa u zemlji. Tada je Čarls Vitman ubio 14 i ranio 31 osobu, kada je otvorio vatru iz tornja sa satom koji je služio kao opservatorija.

Nekoliko članova fakulteta zapretilo je da će napustiti tu ustanovu.

Parlamentarni zastupnici konzervativne države popustili su lobistima koji zagovaraju nošenje oružja uvereni da se niz pokolja u američkim obrazovnim ustanovama mogao izbeći da su studenti imali oružje.

"Ručno oružje u visokoškolskim ustanovama suprotno je našoj misiji obrazovanja i istraživanja, temeljenog na ispitivanju, slobodi izražavanja i raspravi", rekao je Fenves.

Naglasio je da privatni univerziteti u Teksasu i dalje brane oružje unutar kampusa.

Univerzitet Teksas je vrlo ugledan i jedan od najstarijih, a na njemu studira oko 51.000 studenata.

Autor: Hina

  • truc

    18.02.2016 13:38
    Dajem im dva meseca do neke pucnjave...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet