Uhapšen Čeh koji je lažno dojavio da je postavljeno 10 bombi

Policija je uhapsila 41-godišnjeg Čeha u Hradecu Kralove na istoku Češke koji je danas digao na noge stotine policajaca anonimnom dojavom da će na najmanje 10 mesta širom zemlje posle podne eksplodirati podmetnute bombe, saopštila je policija.
Stotine policajaca evakuisale su zbog toga činovnike iz sedišta gradskih vlasti u Pragu, Pardubicama, Plzenu, Mladoj Boleslavi i Jičinu, jednu školu, a u podne su zatvorene i glavne železničke stanice u Pragu, Plzenu i Pardubicama.
 
Železničke stanice i zgrade širom Češke pregledali su temeljno pirotehničari sa specijalno obučenim psima, ali nigde eksploziv nije nađen, pa su Češke železnice mogle popodne da obnove saobraćaj na tim deonicama. "Nigde nije nađena nikakva bomba. U Hradecu Kralove uhapšen je 41-godišnji muškarac. Preti mu do pet godina zatvora", saopštila je portparolka policije Marketa Janovska.
 
Za širenje takvih glasina, Čehu preti čak osam godina zatvora ako šteta zbog evakuacije pređe 185.000 evra. Lažne dojave da su negde podmetnute bombe poslednjih godina sve češće su u Češkoj i Janovska je kazala da je policija istraživala tokom prošle godine 214 takvih slučajeva i u 120 slučajeva otkrila je krivce.
 
U susednoj Poljskoj lažne dojave poprimile su razmere epidemije gde poljske šaljivdžije najradije dojave da je bomba podmetnuta u ministarstvima ili na dva međunarodna aerodroma u Varšavi.
 
Nakon slučaja da je isti mlađi Poljak, pošto se napio, čak tri puta ovog proleća naterao aerodrome "Frederik Šopen" i Modlin u Varšavi da evakuišu terminale i obustave letove zbog navodne podmetnute bombe, Uprava poljskih aerodroma odlučila je da od njega u civilnoj parnici zahteva odštetu - stotine hiljada evra koliko je koštala policijska pretraga, obustavljanje saobraćaja na aerodomu i preusmeravanje letova, a pozvala je i putnike da ga tuže i traže odštetu za neprijatnosti i kašnjenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.